De elf tekeningen vormen samen een verhaal van twee mannen die elkaar ontmoeten bij een motorfiets en daarna seks hebben om te eindigen in een trio. Het New Yorkse Phillips Auctions biedt de tekeningen aan in één set en schat de waarde alvast op 180.000 tot 250.000 dollar.

Pikante mannenportretten

Achter het pseudoniem Tom of Finland ging Tauko Laaksonen schuil. Die woonde in de Finse hoofdstad Helsinki en werkte bij een reclamebureau. In zijn vrije tijd tekende hij pikante mannenportretten, waarbij de nadruk lag op alle vormen die een lichaam mannelijk maken – vaak tot in het extreme.

Die tekeningen verkocht hij onder de toonbank, maar vanaf 1956 verschenen ze in het magazine Physique Pictorial. Dat was een pamflet-achtige uitgave van een fotograaf in Los Angeles, Bob Mizer. Die verzon ook de naam ‘Tom of Finland’, waar Laaksonen in het begin weinig mee had.

Seksavontuur

The Motorcycle Series komen uit de vroege periode van Tom of Finland. Opdrachtgever voor de serie was Tony Hepworth, een fervent motorrijder uit Yorkshire in Engeland, die 1959 zijn eerste tekening kreeg toegestuurd van twee motormannen. Hepworth stuurde iedere maand 25 pond naar de illustrator en in ruil daarvoor kreeg hij elke keer een nieuwe tekening met daarop een steeds explicieter seksavontuur.

Op de website van Phillips Auctions zijn de tekeningen te zien. Ook kun je daar bieden op de set, mocht je een serie echte Tom of Finlands in huis willen halen. Let even op: deze zijn NGVW: niet per se geschikt voor op het werk.