Vanaf 25 november aanstaande is de expositie ‘It Doesn't Stop at Images’ te zien bij IHLIA LGBTI Heritage. Fotograaf Pablo Lerma heeft in de afgelopen drie jaar onderzoek gedaan naar het concept van mannelijkheid en het gebrek aan representatie van homomannen en queergemeenschappen in de geschiedenis van de fotografie.

Lerma's expositie vertelt met afbeeldingen uit het tijdschrift Homologie (1978-1997) een nieuw verhaal dat het stereotype en de ‘cliché’-beelden van de homogemeenschap doorbreekt.

Homologie

Homologie was een cultureel-wetenschappelijk tijdschrift dat publiceerde over de geschiedenis van homoseksualiteit en de ontwikkelingen binnen homostudies. In het IHLIA-archief heeft Lerma het tijdschrift chronologisch doorgenomen en afbeeldingen geselecteerd die specifiek de ervaringen van homomannen vertegenwoordigen.

Deze afbeeldingen zijn door Lerma herschikt en herkaderd in drie thematische groepen: lichaam, normen en verwachtingen, en liefde, relaties en gemeenschappen.

Over Pablo Lerma

Lerma is geboren in de jaren tachtig in Spanje en woonde daarna in de Verenigde Staten. In 2019 kwam hij naar Nederland. Hij ontdekte zijn identiteit in de jaren negentig en groeide op in een omgeving waarin hij in de massamedia visueel stereotyperende beelden tegenkwam van homoseksuele mannen.

Nog altijd leven deze stereotyperingen. Zelfs de archieven die speciaal voor queer erfgoed zijn opgericht hebben vaak maar weinig alternatieven te bieden. Wanneer er bijvoorbeeld naar familiefoto's wordt gekeken - een genre in de fotografie dat een sleutelrol speelt in het overbruggen van generaties, het creëren van saamhorigheid en het vormen van een collectief geheugen - is ook hier geen beeltenis te vinden waar de homoseksuele gemeenschap zich in herkent.

Over IHLIA LGBTI Heritage

IHLIA is dé erfgoedorganisatie op het gebied van lhbti in Nederland en heeft de grootste lhbti-collectie van Europa. Met het archief garandeert IHLIA het behoud van de informatie van gisteren en vandaag voor morgen: zo wordt de lhbti-geschiedenis tot leven gebracht voor de doelgroepen van de toekomst. Hiermee bevordert de erfgoedfunctie de sociale acceptatie van lhbti’ers.

De tentoonstelling is te zien op het IHLIA-plein in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, vlakbij het Centraal Station. Kijk voor meer informatie op de website van IHLIA.