Freddie Mercury: The Final Act is de naam van een documentaire over de laatste maanden van de Queen-zanger. Ook is te zien hoe de media destijds berichtten over de dood van Mercury. Met name de Britse tabloids schreven negatief over zijn dood. In een column werd de zanger afgeschilderd als pervers, terwijl andere journalisten zijn aidsdiagnose gebruikten als kritiek op de menselijke moraal.

Paria

Aan de hand van interviews met de bandleden van Queen, de zus van Mercury, enkele vrienden en betrokkenen bij de aidsepidemie schetst de documentaire een beeld van een tijd waarin iemand nog als een paria werd behandeld als bekend werd dat hij homo- of biseksueel is.

James Rogan is regisseur van Freddie Mercury: The Final Act. Hij was nog maar een kind toen de zanger overleed. Hij was gechoqueerd toen hij zag wat er destijds over Mercury werd geschreven. “Ik vind het gewetenloos. Je vraagt je af hoe iemand met zichzelf kan leven die zulke vreselijke dingen heeft opgeschreven.” Hij noemt als voorbeeld een krantenkop die luidde: ‘Ik zou mijn zoon doodschieten als hij aids heeft’.

Homogedoe

Producent van de documentaire Dan Hall worstelde in 1991 met zijn coming-out toen Mercury overleed. Terugdenkend aan die tijd vertelt hij dat mensen Mercury’s bekendheid voorop stelden in de weken na zijn dood, alsof het er niet toe deed hoe erg de man geleden moest hebben.

“De houding was: ‘Ik was niet zo blij met zijn promiscuïteit’ – wat dat ook mag betekenen. Of: ‘Dat hele homogedoe vond ik niet zo leuk, maar ik vergeef hem want hij heeft me prima vermaakt’. Dat is verschrikkelijk. Hiermee reduceer je hem tot alleen maar de entertainer en zie je hem niet meer als mens.”

Freddie Mercury op tv

Freddie Mercury: The Final Act is zaterdag 27 november te zien op BBC 2, om 22:00 uur Nederlandse tijd. Om 21:00 uur begint het programma Queen at the BBC, met live-optredens door de jaren heen. Na de documentaire volgt nog het legendarische concert uit 1975, vanaf 23:30 uur.