Wereld Aids Dag: steeds meer animo voor hiv-preventiepil PrEP

Hier de meest recente cijfers over hiv, aids en PrEP

Leestijd: < 1 min

Vandaag, 1 december, is het Wereld Aids Dag. Bekijk hier de meest recente cijfers op het gebied van hiv en aids en lees het laatste nieuws over de beschikbaarheid van PrEP.

In 2020 waren er naar schatting 24.000 mensen in Nederland die leven met hiv. Dertien mensen zijn overleden aan de gevolgen van aids. Van de hiv-patiënten bestaat de grootste groep uit mannen die seks hebben met mannen: 13.332 personen. 3.910 personen vallen onder de noemer ‘overig man’ en 3.914 personen in de categorie ‘overig vrouw’. Ongeveer 1.640 mensen weten niet dat ze hiv-positief zijn.

680.000 doden

In Nederland is hiv geen dodelijke ziekte meer, dankzij goede behandelmethodes. In andere landen is dat vaak nog wel het geval. Wereldwijd zijn er zeker 37,7 miljoen mensen besmet met het hiv-virus. Dat leidde vorig jaar tot 680.000 doden.

Sinds 2019 is het preventiemiddel PrEP via de GGD beschikbaar voor een beperkte groep mannen met een verhoogd risico op hiv. De medicatie wordt in deze pilot niet vergoed, maar aangeboden tegen een laag tarief van € 7,50 per maand.

Wachtlijst

Het animo voor PrEP neemt toe. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat inmiddels 89% van de beschikbare plekken bij de GGD’s bezet is. Een maand eerder was dit nog 85%. Dit zijn landelijke cijfers, op sommige plekken is het maximum al bereikt. In bijvoorbeeld Utrecht kunnen geïnteresseerden terecht op een wachtlijst.

Mensen die niet bij de GGD terechtkunnen voor een PrEP-behandeling, hebben de optie om het middel via de huisarts te krijgen. Dit kost echter veel meer geld: dertig tot vijftig euro per dertig pillen, die niet worden vergoed. Bovendien gaan bijbehorende tests en driemaandelijkse check-ups af van het eigen risico van de zorgverzekering.

Verruiming

Eind vorig jaar kwam er extra geld vrij voor een verruiming van de pilot vanwege de vraag vanuit de doelgroep. Momenteel is er ruimte voor 8.500 personen in plaats van 6.500. De pilot loopt tot media 2024 en daarna volgt een evaluatie van het effect van het middel in Nederland.

Twee weken geleden bleek dat het aantal nieuwe hiv-diagnoses in 2020 411 was, een halvering vergeleken met 2015. Maar volgens Aidsfonds en Soa Aids Nederland is er tot nu toe onvoldoende daling te zien als gevolg van de inzet van PrEP.

99% bescherming

Volgens de organisaties neemt het aantal hiv-infecties drastisch af wanneer PrEP breed en laagdrempelig wordt ingezet. Als voorbeeld noemen ze Londen, waar in een gezondheidskliniek het aantal nieuwe infecties onder homoseksuele mannen in korte tijd met 40% daalde.

Uit verschillende onderzoeken in de Verenigde Staten, waar PrEP al sinds 2012 wordt ingezet, blijkt dat het middel bij juist gebruik tot 99% beschermt.

Bron: Nu.nl / Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS