Nasser Al Khater staat aan het hoofd van het organisatiecomité van het WK Voetbal in Qatar, dat over iets minder dan een jaar begint. In een interview met CNN vertelt hij dat zijn land strenge richtlijnen heeft voor het uiten van homoseksualiteit in het openbaar. Homoseksualiteit is er niet illegaal, maar mensen van het zelfde geslacht kunnen niet met elkaar trouwen.

Respect voor andere culturen

Al  Khater vertelt: “In sommige landen is meer tolerantie als het gaat om uitingen van genegenheid. Qatar en de regio zijn conservatiever. We vragen voetbalfans dat te respecteren. Wij hebben respect voor andere culturen en verwachten dat ook van anderen.”

Overigens kunnen heterostellen die op straat hand in hand lopen ook niet rekenen op respect, in Qatar en andere Arabische landen.

Josh Cavallo

Eerder dit jaar maakte de Australische profvoetballer Josh Cavallo bekend dat hij gay is. Hij vertelde in een interview dat hij zich niet veilig zou voelen als hij in Qatar moest spelen. Dat betreurt Al Khater. “Cavallo is welkom in Qatar. Niemand zou zich onveilig moeten voelen. We zijn een tolerant en gastvrij land.”

Het WK Voetbal begint op 21 november 2022 en duurt tot 18 december, wanneer de finale wordt gespeeld.

Coverbeeld: Unsplash