Het veertiende reguliere seizoen van RuPaul’s Drag Race gaat in januari 2022 van start. Begin deze maand werden de kandidaten bekendgemaakt, eveneens veertien in totaal. Wie dat zijn, zie je in de video onderaan dit artikel.

Negatieve reacties

De opvallendste kandidaat is Maddy Morphosis uit Arkansas. Waarom? Omdat hij de allereerste hetero cisgender man is die meedoet aan de  afvalrace. Toen bekend werd wie er schuilging achter het alter ego Maddy Morphosis, leidde dit tot negatieve reacties.

Sommige fans vinden dat een hetero man niets te zoeken heeft in RuPaul’s Drag Race. Iemand die overal ter wereld zichzelf kan zijn omdat hij hetero is én cisgender. Iemand die nu een plek inneemt van een dragqueen die dat misschien allemaal niet heeft.

Glazen plafond

Maddy Morphosis noemt zich zichzelf ‘zij’ en ‘haar’ als ze in drag is, en zei na de aankondiging: “Ik doe niet mee  omdat ik wil laten zien dat hetero mannen ook drag mogen doen. Ik doe ook niet mee omdat ik als hetero man een minderheid ben binnen RuPaul’s Drag Race, omdat hetero mannen binnen de dragscene geen groep vormen of veroordeeld worden om wie ze zijn.”

Maddy grapte over haar casting dat zij het glazen plafond heeft doorbroken. “Eindelijk krijgt een hetero man een aandeel in de show. Hoewel ik hetero ben, voel ik me geen hetero dragqueen. Mijn seksualiteit definieert niet hoe ik eruit zie in drag.”

Vrouwelijkheid omarmen

Maddy benadrukt dat veel kijkers hetero zijn. “Jongens die Drag Race kijken samen met hun vriendin, zullen nu misschien zien dat het helemaal niet erg is om je vrouwelijkheid te omarmen. Het verandert niet wie je bent.”

Hoewel Maddy zelf ook heeft gemerkt dat er hier en daar negatief wordt gereageerd op haar deelname, zegt ze dat de reacties over het algemeen positief zijn. Tot slot ziet ze zelf ook in dat het voor haar een privilege is om mee te doen: “Ik voel me zeer bevoorrecht en heb het geluk dat ik hier mag zijn. Dit is een kans om meer van de wereld te zien. En wie weet neem ik de kroon mee naar huis en kan ik hopelijk mijn studieschuld afbetalen.”

Video en statement

Onder de video met alle kandidaten (en een langere livestream waarin ze uitgebreider worden voorgesteld) is het complete statement van Maddy Morphosis te lezen.