Paarse Vrijdag: lhb-jongeren hebben vaker problemen dan heterojongeren

COC roept op: meer aandacht voor acceptatie op opleidingen

Leestijd: < 1 min

Jongeren tussen de 11 en 16 jaar die lesbisch, homo- of biseksueel zijn, ervaren meer welzijns- en leefstijlproblemen dan hun heteroseksuele leeftijdsgenoten. Dit blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat is gepubliceerd op Paarse Vrijdag.

32% van de lhb-jongeren geeft aan zich minstens een keer per week ongelukkig te voelen, bij heteroseksuele jongeren is dit 10%. Bijna de helft van de jonge lhb’s kampt met psychische problemen: 43%. Dat is ruim twee keer zoveel als bij heterojongeren het geval is. Het goede nieuws hierbij is dat het aantal in vier jaar is gedaald met 10%, destijds was het percentage nog 53.

Gebrek aan steun

Volgens de onderzoekers zijn de welzijnsverschillen tussen lhb- en heterojongeren te wijten aan het gebrek aan steun dat ze onder meer krijgen in hun thuissituatie. Onderzoeker Willem Huijnk legt uit: “De lhb-jongeren geven aan dat ze hun problemen thuis minder kwijt kunnen. De band met hun ouders is kwalitatief minder goed, waardoor ze hun zorgen minder kunnen bespreken met hun ouders. En we zien dat die band met hun ouders een bron is van ongeluk of problemen. Met name natuurlijk als je in een situatie opgroeit waar homoseksualiteit wat minder geaccepteerd is.”

Ook scholen kunnen bijdragen aan het welzijn van lhb-jongeren. Een manier waarmee op school aandacht voor gender en seksualiteit kan worden vergroot, is aan de hand van een Gender and Sexuality Alliance (GSA). Dat is een club opgericht door leerlingen, waarin ze samenkomen om te praten en waarin activiteiten worden georganiseerd om discriminatie te laten afnemen. Volgens COC Nederland is er op ongeveer 80% van de scholen een GSA actief.

Veiligheid groter met GSA

Onderzoeker Huijnk: “De sociale veiligheid van lhb's is groter op scholen met een GSA. Scholieren op scholen met een GSA denken positiever over homoseksualiteit en hebben eerder het idee dat lhb-scholieren daar uit de kast kunnen komen.”

Paarse Vrijdag: half miljoen scholieren doet mee

Over het COC gesproken: de organisatie heeft becijferd dat vandaag zeker een half miljoen scholieren op 2.500 scholen meedoen aan de twaalfde editie van Paarse Vrijdag. Er zijn tal van activiteiten, zoals de Grote Paarse Vrijdag Spelshow voor basisscholen en de Paarse Vrijdag Reveal Reel Challenge voor het middelbaar onderwijs.

Acceptatie in docentenopleidingen

Tegelijkertijd grijpt het COC Paarse Vrijdag aan om aandacht te vragen voor acceptatie in docentenopleidingen. In persbericht schrijft COC Nederland: “Bevorderen van acceptatie van (gender- en seksuele) diversiteit is al een verplicht onderwerp op pabo’s en tweedegraads docentenopleidingen, maar nog niet op universitaire docentenopleidingen (ulo’s) en eerstegraads docentenopleidingen. Ook dit het geen onderdeel van opleidingen voor jeugd- en jongerenzorgmedewerkers.

Het COC bepleit ook dat er op scholen zelf meer en betere aandacht voor acceptatie komt. In de wet moet duidelijker worden vastgelegd hoe scholen acceptatie van (seksuele- en gender-) diversiteit moeten bevorderen. Bovendien moet er volgens de belangenorganisatie een einde komen aan afwijzing van LHBTI personen door bepaalde (orthodoxe) scholen.”

Vista

Tot slot meldt Vista, partner voor o.a. ontwerp, marketing en branding voor bedrijven dat ze dit jaar het COC steunen met een donatie van 18.000 posters voor hun Paarse Vrijdag-pakketten die naar basis- en middelbare scholen in het hele land werden gestuurd.

Vista heeft al een indrukwekkende score van 100 punten gekregen in de Corporate Equality Index (CEI) 2021 van de stichting Human Rights Campaign, en een award voor 'een van de beste plekken om te werken voor lhbtq-gelijkheid' in de Verenigde Staten. Vistaprint is van plan om dit werk in andere landen waarin ze actief zijn voort te zetten, zoals in Nederland.

Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS