“We geven de liefde tussen twee mannen rauw en heftig weer”

5 vragen aan Fjodor Jozefzoon

Leestijd: < 1 min

Fjodor Jozefzoon speelt de hoofdrol in Edward II – The Gay King, gebaseerd op het bekende koningsdrama over de losbandige koning die zich liever met mannen vermaakte, dan regeerde. 

Waarom wilde jij acteur worden?
“Op de middelbare school ging ik soms na school stiekem met een klasgenoot mee naar theaterles in het Bijlmer Parktheater. Daar is mijn liefde voor theater ontstaan. Al vrij snel wist ik dat ik later acteur wilde worden. Vervolgens ben ik naar de Amsterdamse Toneelschool gegaan om die droom te verwezenlijken en inmiddels mag ik mijzelf, heel trots, al vijf volle maanden een afgestudeerd acteur noemen.”

Hoe ben je terechtgekomen bij Toneelgroep Oostpool?
“Tijdens mijn opleiding zag ik hun bewerking van Romeo en Julia. Ik was enorm onder de indruk en wist: bij dit gezelschap wil ik later spelen. Toen er audities kwamen voor de voorstelling Hollandsch Glorie in het Amsterdamse Bostheater, dacht ik: yes, dit is mijn kans. Die voorstelling ging over de geschiedenis van Nederland en hoe iedereen daar op een ander manier naar kijkt en mee omgaat. Ik werd uitgekozen en nadien vroeg regisseur Char Li Chung mij voor de rol van Edward II in Edward II – The Gay King.”

Edward II
Beeld: Bas de Brouwer

“Ik wil laten zien dat mannelijkheid niet altijd staat voor kracht en vrouwelijkheid niet altijd voor zwakte”

Wat is jouw affiniteit met het verhaal van Edward II?
“Ik kende het verhaal over deze homoseksuele koning zelf nog niet. Er zijn helaas weinig verhalen over historische homoseksuele helden, wat voor Char Li de reden was deze voorstelling te maken. Hij wilde daarvoor een homoseksuele acteur in de hoofdrol. Ik vind dat iedereen alles moet kunnen spelen, maar alleen homoseksuele mannen weten hoe eng het soms is om langs een groep jongens te lopen, of hoe het is om bang te zijn hand in hand over straat te gaan. In de tijd van Edward II was homoseksualiteit een zonde, wat uiteindelijk zorgde voor zijn tragische einde. Het verhaal is nog steeds relevant: in 68 landen is homoseksualiteit strafbaar. Nog steeds onthouden sommige mensen zichzelf liefde omdat ze denken dat ze daarmee zondigen.”

De schrijver van het stuk, Christopher Marlowe, maakte van zijn Edward II een openlijk homoseksueel personage. Hoe is het om in de huid te kruipen van zo’n hedonistisch figuur?
“Eigenlijk was Edward II best een moderne koning. Marlowe portretteerde hem als iemand die niet vasthield aan zijn ‘mannelijkheid’ en die geen oorlog wilde maar vrede. Het is voor mij een bevrijdende rol om te spelen, omdat ik de vrouwelijke kanten van mezelf niet hoef te verbloemen. Ik wil laten zien dat mannelijkheid niet altijd staat voor kracht en vrouwelijkheid niet altijd voor zwakte. Ik vind het belangrijk los te breken van die norm.”

Waarom moeten mensen de voorstelling gaan zien?
“Omdat dit echt een voorstelling is waarin homoseksualiteit enerzijds wordt gevierd, maar die ook laat zien hoe we er anno 2021 mee omgaan. De liefde tussen twee mannen staat centraal en wordt rauw en heftig weergegeven. Ik gun iedereen die twee uur, waarin reflectie en genot samenkomen.”

Edward II – The Gay King is tot en met 12 maart 2022 te zien. Kijk voor updates, de speellijst en tickets op www.toneelgroepoostpool.nl

Hoofdbeeld: Marijke de Gruyter en Nicolien de Jong

Powered by Labrador CMS