Zondagavond schreven John Whaite en Johannes Radebe geschiedenis met hun plaats in de finale van Strictly Come Dancing, die komend weekend wordt uitgezonden. Na afloop van de uitslag plaatste Whaite een bericht op Instagram waarin hij daar uitgebreid bij stilstaat.

Kijkweigeraars

Whaite schrijft hoe blij hij is dat hij en Radebe het zover hebben geschopt. Maar hij wijst ook op de minder leuke reacties van kijkers, die weigeren naar de finale te kijken omdat er een mannenkoppel in te zien is. Sommigen denken dat het een vooropgesteld plan was om de twee zover te laten komen, iets waar Whaite uiteraard afstand van neemt.

Ook maakt hij korte metten met mensen die roepen dat de deelname van Whaite en Radebe ‘niet natuurlijk’ is. Hij schrijft: “Jullie zijn nare, lege mensen en een uitstervend ras. Jullie zullen in de steek worden gelaten omdat de wereld aardiger, empatischer, liefdevoller en steeds begripvoller en toleranter wordt. Het enige waarover je verdriet zou moeten hebben is je eigen gebrek aan vooruitgang.”

Ook Johannes Radebe spreekt zich uit

Afgelopen maandag sprak Johannes Radebe met Zoe Ball in haar BBC Radio 2-show. Hij vertelt dat Whaite en hij fantastische reacties hebben ontvangen, maar ook dat ze ‘woke’ zijn genoemd en dat de BBC ‘er een agenda opnahoudt’. Ondanks alle haat weet Radebe dat er levens zijn veranderd door hun deelname aan Strictly Come Dancing, vertelt Radebe. Hij zegt: “We hebben meegedaan omdat we wisten dat we hiermee mensen op andere gedachten zouden brengen. Ik ben blij dat ik het gedaan heb.”

Radebe vertelde zijn familie dat hij gay is toen hij 14, 15 jaar oud was, nadat een docent zijn ouders dat had verteld. “Toen ik jonger was, werd ik veel gepest omdat ik te uitgesproken was. Mijn zussen kwamen altijd voor me op. Nu wil ik tegen iedereen zeggen die een beetje bang is in het leven: het komt goed en het wordt beter.”

Bron: Gay Times