Het stadsdeel heeft aangifte gedaan van vernieling en discriminatie. Een woordvoerder van Stadsdeel West vertelt aan Het Parool: “We hebben goede hoop dat we de dader vinden, de politie is er druk mee bezig.” Er wordt vandaag over de tekst heengeverfd. “En als het moet, doen we dit elke dag. Want dit tolereren we niet.”

Steeds minder tolerantie

Een van de initiatiefnemers van het regenboogpad is Ewout van Galen, die samen met een buurtbewoner een voorstel indiende bij de wedstrijd West Begroot. Met bijna vierduizend stemmen wonnen ze de wedstrijd, waarna ze hun plan mochten uitvoeren. “We wilden seksuele diversiteit zichtbaar maken”, vertelt hij. “Ik ervaar steeds minder tolerantie richting lhbtq’s in Amsterdam, en helaas zijn er ook incidenten geweest die dat zichtbaar maken.

Incidenten

Eerder dit jaar woedde er brand in een studentenflat in Bos en Lommer, die vermoedelijk werd aangestoken vanwege de regenboogvlaggen aan de gevel. Ook zijn er in deze wijk verschillende regenboogvlaggen vernield die bewoners uit hun raam hadden hangen.

Stadsdeel West zegt bij monde van een woordvoerder dat dit incident bewijst hoe belangrijk het is om lhbtq-acceptatie zichtbaar te maken in de openbare ruimte. “Zo laten we zien dat we zien dat we niet zwichten voor discriminatie.”

Veel steun

Met het bekladden van het regenboogpad had Van Galen in zijn achterhoofd al rekening gehouden. Nu voelt hij zich gesteund door de vele regenboogvlaggen die nog altijd in de straten van Bos en Lommer hangen. Ook kreeg hij veel steunbetuigingen. “De gemeente en politie nemen de zaak heel serieus. Dat doet me goed. Ik hoop vooral dat dit niet nog een keer gebeurt.”

Coverbeeld: UnSplash