Vier maanden na zijn coming-out heeft Luke Prokop een statement geplaatst op zijn Instagram-account waarin hij schrijft hoe gelukkig is dat hij die stap heeft gezet. Destijds schreef hij dat anderhalf jaar professioneel ijshockey spelen ‘een gekkenhuis’ was. “Maar het heeft me ook de kans gegeven om mijn ware zelf te ontdekken. Ik ben niet langer bang om mezelf te zijn. Ik ben trots dat ik iedereen nu kan vertellen dat ik gay ben.”

Back-up plan

Nu vertelt Prokop opnieuw over zijn coming-out, in de vijfdelige YouTube-serie Breaking Ice. “Ik was ongeveer 14 jaar toen ik me begon af te vragen wat mijn seksuele voorkeur was. Pas na een jaar of drie durfde ik er voor het eerst met anderen over te praten. Ik kon me niet voorstellen hoe mijn leven eruit zou zien als ik uit de kast zou komen.”

Prokop was bang dat zijn familie hem niet zou accepteren. Hij maakte daarom een backup-plan. “Dan zag ik voor me hoe ik heel ergens anders zou gaan wonen met mijn partner.” Dat hij zijn seksuele geaardheid voor zich hield, leidde tot problemen met zijn mentale gezondheid en zijn tot mindere prestaties op sportgebied.

Elton John

Uiteindelijk nam hij zijn zus in vertrouwen. Dat gaf hem zoveel moed dat hij ook zijn coach en de rest van het gezin inlichtte. Daarna volgde een plan voor een publiekelijke coming-out. Prokop hockeyt momenteel bij de Nashville Predators, waar hij in opleiding is. Nu hij openlijk gay is, is er een last van zijn schouders gevallen.

En dat Elton John hem verraste met een telefoontje, droeg ook bij aan de vreugde. “Hij feliciteerde me en vroeg me hoe ik ondersteund werd. Daarna bedankte hij me voor mijn moed. Het was een heel cool gesprek.”

Bekijk hier de video met het verhaal van Prokop.