Nieuwe muziek: Billy Porter paradeert in het rood en Alicia Keys houdt het klein

En maak kennis met Alewya

24 december 2021, Jaap Bartelds, 8 minuten

In dit laatste muziekoverzicht van dit jaar is er aandacht voor Billy Porter, Alicia Keys en Finneas, de broer van Billie. Porter komt met een fraaie discotrack en een flamboyante video, terwijl de andere twee het ingetogen houden. Maar er is meer nieuwe muziek, bijvoorbeeld van FKA Twigs en The Weeknd.

Alewya – ‘Channel High’

De Britse Alewya (spreek uit: ah-leh-wee-ya) begon als model maar maakt sinds 2020 ook coole muziek. De video is met beton, portiekflats en een crossfiets al snel urban te noemen.

Finneas – ‘Only A Lifetime’

Daar is de broer van Billie Eilish weer, die zo te zien zijn haar lang laat groeien. Het zijn bij hem bijna altijd ballads die hij uitbrengt op single en ‘Only A Lifetime’ is daarop geen uitzondering. Beetje een Coldplay-leftover is het wel: klein, fijn maar ook een tikje saai.

Alicia Keys – ‘Come for Me’

Khalid en Lucky Dave zijn te horen op de nieuwe single van Alicia Keys, die best een beetje doen denken aan het liedje van Ah-leh-wee-ya hierboven. Weg zijn de epische pianoballads waarmee Ah-lee-cee-ya doorbrak: ‘Come for Me’ is een uiterst ingetogen track zonder ook maar één uithaal. Ook wel mooi.

Billy Porter – ‘Children’

Dit jaar kwam er na drie seizoenen een einde aan Pose, de serie met de meest diverse cast ooit. Een van de hoofdrollen was weggelegd voor Billy Porter, die er in een klap mee doorbrak bij een groot publiek. Een van de hoogtepunten was zijn optreden tijdens een kerkdienst, in aflevering vier. Hopelijk blijft Porter zingen, want dat kan hij fantastisch. Bijvoorbeeld op deze instant discoklassieker met een classy video met een cast die even divers is als die van Pose.

Postmodern Jukebox – ‘Levitating’

Sweet Megg zingt een ragtime-versie van Dua Lipa’s ‘Levitating’. De Postmodern Jukebox maakt al jaren antieke versies van moderne hits, met meestal een verrassend resultaat. Dat is met de 1920-versie van ‘Levitating’ ook het geval, want terwijl het lekker in het gehoor ligt, vraag je je meteen af: heeft dit liedje niet gewoon al die tijd al bestaan?

Sam Feldt & Rita Ora – ‘Follow Me’

WIE IS DIE BLONDE ADONIS??? We hebben het even voor je opgezocht: Neels Visser. Dat klinkt bijna Nederlands maar dat is hij niet. Hij is geboren op 26 september 1998 en werd bekend nadat hij begon te daten met Instagram-influencer Cindy Kimberley.En dat is wel een Nederlandse, dus is-ie toch een beetje van ons.

Billie Eilish – ‘Billie Bossa Nova’

Daar is Finneas nog een keer, maar nu als gitarist en achtergrondzanger bij zus Billie. Die haar blonde lokken alweer in een andere kleur heeft geverfd. Dit is een akoestische versie van ‘Billie Bossa Nova’, dat staat op haar tweede album Happier Than Ever.

Mary J Blige & DJ Khaled – ‘Amazing’

‘Amazing’ begint met een sample van Dawn Penn’s ‘No, No, No (You Don’t Love Me Anymore)’ en het is lang geleden dat we Mary J Blige zo heerlijk pittig uit de bocht zagen vliegen. En dan die video: helemaal bling in de overdrive.

FKA Twigs – ‘Tears in the Club’

Het lijkt wel of The Weeknd een vast abonnement heeft op ons wekelijkse muziekoverzicht. Deze week duikt hij op in de nieuwe single van levend kunstwerk FKA Twigs. In een freaky video kronkelt ze over een behandeltafel en paaldanst ze op sterk water, onder het toeziend oog van het weekendmannetje.

The Weeknd – ‘Echoes of Silence’

We zeiden het al: abonnement. Hier is The Weeknd solo met z’n nieuwe single met een futuristische, dystopische video. Zonder een rol voor The Weeknd zelf, overigens.

Grimes – ‘Player of Games’

Tot slot dat andere levende kunstwerk, Grimes. Ze lijkt zo uit de toekomst gestapt wat betreft haar muziek, maar voor de video keert ze terug naar tijden van Game of Thrones. Het contrast kan haast niet groter zijn, maar volgt er een twist in de vorm van een knalroze laserzwaard. En die beat, fantastisch!

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 114

Deze keer: vier verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awar

Neem een abonnement

Geef cadeau