Dit zijn de mooiste queer muziekvideo's van 2021 - deel 1

27 december 2021, Jaap Bartelds, 10 minuten

Van Troye Sivan en Lil Nas X tot Years & Years en Billy Porter: er verschenen dit jaar tientallen muziekvideo's met een queer tintje. Het waren er zelfs zoveel dat we het overzicht in twee delen hebben geknipt. Vandaag deel één, vrijdag volgt het tweede deel. Veel kijkplezier!

Billy Porter – ‘Children’

Dit jaar kwam er na drie seizoenen een einde aan Pose, de serie met de meest diverse cast ooit. Een van de hoofdrollen was weggelegd voor Billy Porter, die er in een klap mee doorbrak bij een groot publiek. Een van de hoogtepunten was zijn optreden tijdens een kerkdienst, in aflevering vier. Hopelijk blijft Porter zingen, want dat kan hij fantastisch. Bijvoorbeeld op deze instant discoklassieker met een classy video met een cast die even divers is als die van Pose.

Darren Criss & Adam Lambert – ‘(Everybody’s Waitin’ for) The Man with the Bag’

In een vrolijke video zetten Adam en Darren een val voor ‘de man met de zak’, maar uiteindelijk is Santa de twee natuurlijk toch te slim af.

Todrick Hall – ‘Boys in the Ocean’

Een oceaan vol mannen, wie wil dat nou niet? Todrick Hall heeft er in ieder geval zin in, met z’n zeemeermannenpak. Hij begluurt drie adonissen die elkaars zwembroek uittrekken, aan ijsjes likken of met een rugbyball (?) uit de branding stappen. Lekker zomers in deze donkere dagen.

Years & Years & Galantis – ‘Sweet Talker’

Zanger Olly Alexander speelt een ridder(inneke) die opgesloten zit in een museumkooi, waarna hij ontsnapt met een leger geharnaste figuren en terechtkomt in een kamer vol taarten. En een pierrot met een druipsnor die een peuk rookt. En dan komt er vervolgens ook nog een Avatar-achtig wezen met horens aan te pas. It’s complicated.

Pabllo Vittar & Rennan da Penha – ‘Number One’

In de video van ‘Number One’ ziet Pabllo Vittar eruit als een superheld, als een kruising tussen Spider-Man en Catwoman. Maar dan net even anders. En dan is ze plotseling ook nog eens met z’n vijven. De muzikale omlijsting is industrieel en kaal, om op tweederde ineens in iets uiterst dansbaars te veranderen.

Jafeth Jacobs – ‘Dirty Thing’

‘Dirty Thing’ vertelt het autobiografische verhaal over een break-up met een jongen op wie Jafeth verliefd was, maar  er vervolgens achterkwam dat die ook nog een relatie had met iemand anders. De donkere video sluit prima aan bij het thema.

Shamir – ‘Cisgender’

Op zijn nieuwe album Heterosexuality verwerkt Shamir de trauma’s uit zijn jeugd. ‘Cisgender’ is de eerste single en die is best zwaar op de hand.

Jasha Eliane – ‘Mijn Vrouw’

Jasha Eliane is een 20-jarige opkomende artiest en ze maakt Nederlandstalige queerpop. Haar tweede single 'MIJN VROUW' gaat over de liefde tussen twee vrouwen, de zoektocht naar een vrouw maar ook de zoektocht naar liefde voor jezelf. 

Keiynan Londsdale – ‘Gods of the Disco’

Nog meer queer muziek. Keiynan Londsdale ziet er zelf uit als een discogod, vanonder z’n hoed met een gouden randje. De muziek uiteraard disco, lekker vet aangezet en sexy. En dan eindigt Keiynan ook nog eens in een piepklein stringetje.

Arca – ‘Prada/Rakata’

Fantasyhorror op een Latin beat waarin ijzige, futuristische geluiden zijn verwerkt: het werk van Arca is altijd even bevreemdend als betoverend mooi.

Autoheart – ‘I Know That He Loves Me’

De nieuwe single van Autoheart klinkt als een moderne update van de sound van Erasure. Destijds durfden de heren Erasure nog niet expliciet queer voor de dag te komen, maar Autoheart doet dat wel, met een video die eindigt met fetisj-achtige beelden.

Balwako – ‘Flat Line’

In de decembereditie van Winq staat een portretserie met negen vluchtelingen die naar ons land zijn gekomen. Een van de geportretteerden is de Poolse Wojtek. Onder de naam Balwako heeft hij deze single uitgebracht. Het is een experimentele, industriële track. De video is duister en sluit aan bij de overstuurde muziek, die doet denken aan Arca.

Shamir – ‘Gay Agenda’

Volgens zanger Shamir gaat ‘Gay Agenda’ over radicale acceptatie. In de video heeft hij een gewei op zijn hoofd en loopt hij rond op bokkenpoten. Niemand kijkt er van op, zo radicaal is hij geaccepteerd.

Troye Sivan – ‘Angel Baby’

‘Angel Baby’ is de eerste single van het derde album van Troye Sivan. In een interview met muziekmagazine NME noemt hij dit zijn ‘crack at an adoring, doting, love struck, mega pop, gay power ballad’. De video is volgens hem ‘een viering van liefde, queer zijn, tederheid, seks en fantasie. En dat druipt er vanaf.

Rigil – ‘Sanctuary’

‘Sanctuary’ gaat over het feit dat iedereen een veilige plek maakt dicht bij huis, waardoor overal kleine, persoonlijke heiligdommen creëren waarover je vervolgens beslist: hou je deze geheim of deel je die met anderen? De video maakte zanger Rigel samen met zijn partner Anthony Baxter. Er zitten beelden in uit de film Voyage to the Planet of Prehistoric Women, uit 1968.

TIN – ‘Stung’

TIN is de naam van een Australische singer-songwriter die in Londen woont. In de video voor ‘Stung’ is hij voor het eerst in drag te zien, samen met enkele van de heetste queens uit de Londense scene.

Oscar and the Wolf -  ‘Livestream’

De Belgische Max Colombie opereert onder de naam Oscar and the Wolf. Op 10 oktober verscheen zijn nieuwe album The Shimmer, waarop ook deze single is te horen. Leuk om te weten: Max filmde deze video en die van de vorige single ‘Oliver’ in en rond zijn eigen huis, waar ook de fotoshoot voor Winq plaatsvond.

Years & Years – ‘Crave’

Olly Alexander ging dit jaar solo verder met Years & Years. In de video van ‘Crave’ creëert hij een eigen fantasiewereld én keert de cast van It’s a Sin terug, de serie waarin Ol de hoofdrol speelde.

Zolita – ‘Somebody I Fucked Once’

Lesbische cheerleaders spelen de hoofdrol in deze video vol verwijzingen naar romcoms uit de jaren negentig. De 27-jarige Amerikaanse singer-songwriter trommelde onder meer haar zus op voor de video.

Lil Nas X – ‘That’s What I Want’

Met het verschijnen van zijn debuutalbum Montero deelde Lil Nas X meteen een nieuwe video. ‘That’s What I Want’ doet in eerste instantie denken aan Outkasts ‘Hey Ya!’ en de video begint met een dampende ontmoeting in een kleedkamer die uitmondt in een Brokeback Mountain-achtige verhouding – inclusief messy break-up. En met een cameo van Billy Porter in Lil Nas X’ trouwfantasie van hoe het had kúnnen aflopen. Wat is het weer lekker veel van alles.

St. Vincent – ‘The Nowhere Inn’

De video van ‘The Nowhere Inn’ begint eenvoudig, met St. Vincent die vanaf het podium een zaal toezingt. Maar dan blijkt ze twee keer op die bühne te staan en wordt alles ineens helemaal Twin Peaks. Betoverende track en dito beelden.

Hayden Joseph – ‘Backwoods Bougie’

In zijn nieuwe video speelt Hayden Joseph met allerlei countryclichés, maar tegelijkertijd blijft hij dicht bij zichzelf. Joseph is 27 jaar, komt uit Nashville en is gay. Met zijn video rekent hij af met de zogeheten ‘bro-country’ die sinds 2010 in zwang is geraakt en die gaat over ‘trucks, bier en vrouwen’.

Keiynan Lonsdale – ‘Rythm & Music’

Keiynan Lonsdale ken je vast nog wel van de film Love, Simon. De acteur en zanger is van oorsprong danser en dat is te zien in zijn nieuwe video. Zijn moves zijn strak als die van Michael Jackson en supersexy bovendien – iets wat bij de King of Pop nooit zo wilde lukken.

Lordin – ‘Don’t You Want My…’

De tekst van ‘Don’t You Want My…’ is tongue-in-cheek en de video combineert futuristische dans met een romantische fantasie.

Lionstorm & Merol – ‘Triogamie’

Vaak wordt liefde onder vrouwen als iets opwindends voor de male gaze afgebeeld, schrijft Lionstorm. Met ‘Triogamie’ willen ze een nieuw perspectief bieden: “Zowel de track als clip is juist zoetsappig en zacht om het vrouwelijke, wat vaak nog als iets zwaks gezien wordt, toe te eigenen. Hiermee komt de luisteraar/kijker meer in de verliefde zomerdate terecht dan dat het pornografisch wordt."

Paul Middleton – ‘Perfect’

Paul Middleton is lid van de community, zo schrijft hij ons in een e-mail. Hij heeft een cover opgenomen van P!nks ‘Perfect’, compleet met een nieuw arrangement. Hij wil de lhbtq-gemeenschap een hart onder de riem steken nadat die is opgeschrikt door een aantal geweldsincidenten. Hij noemt de dood van Samuel Luez in Spanje en de aanval op het kantoor van een groep lhbtq’s in Georgië als voorbeelden. Daarnaast is zijn versie van ‘Perfect’ een eerbetoon aan P!nk.

Dany – ‘Fragile’

Na het winnen van The Voice of Holland seizoen 2020-21 en de release van Dany’s debuutsingle ‘Magical Powers’ sloeg de euforie die 2021 bracht om toen Dany’s vriend Azad overleed. Diens zelfverkozen einde geldt als ‘de donkerste periode ooit’ in het leven van Dany, die met zijn nieuwe single echter de kracht heeft gevonden om niet alleen door te gaan, maar ook aandacht te vragen voor mensen die met geestelijke problemen te kampen hebben.

“Zeker in deze tijd blijkt dat veel mensen worstelen met gevoelens van eenzaamheid, of andere mentale problemen. In een wereld waarin de focus lijkt te liggen op fysieke gezondheid en uiterlijk vertoon, is mentale gezondheid net zo belangrijk. Misschien wel belangrijker zelfs. Op een of andere manier lijkt er echter vooral in mijn generatie een taboe op te liggen. Ik hoop dat ik dat kan doorbreken met mijn muziek.”

Oscar and the Wolf – ‘Oliver’

Op een heerlijke eighties synthesizergolf dobbert deze zwoele zomersong voort. In de video danst, flirt en knuffelt zanger Max Colombie er lustig op los met zijn mannelijke love interest, die hem letterlijk versiert. Met schelpen.

Troye Sivan – ‘Stud’

“Hey stud, you got all the muscles and the features I want.” Zo spreekt Troye Sivan de mannen toe die hij tegenkomt in een gym. Het is een live track die staat op de EP In A Dream, die begint als een low key sad song en eindigt als een upbeat bob.

Lil Nas X – ‘Industry Baby’

Grappig. Voor zijn vorige single bedacht rapper Lil Nas X een eigen Nike-schoen met daarin een druppel mensenbloed. Hij was alleen even vergeten Nike om toestemming te vragen en het schoenenmerk was not amused. Of deed alsof, want het leverde een bak aan publiciteit op. In zijn nieuwe video speelt Lil Nas X nu dat hij wordt opgepakt voor dit ‘vergrijp’. Maar zo te zien heeft hij het wel naar zijn zin, tussen al die mannen in de gevangenis.

Will Young – ‘Crying on the Bathroom Floor’

De allereerste winnaar van het allereerste Pop Idol-seizoen is na bijna twintig jaar nog altijd lekker bezig. In de video speelt hij een soort pantomime-acteur met witte make-up, wat kunstzinnige beelden oplevert die niet zozeer iets te maken hebben met de titel van het lied.

Niki & Pride Stars – ‘Flashdance (What A Feeling)’

Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Pride Amsterdam, heeft Niki Today samen met DirQ een nieuwe versie van Irene Cara’s eighties classic ‘Flashdance (What A Feeling)’ opgenomen. In de video is een keur aan mensen te zien die op de een of andere manier zijn betrokken bij Pride Amsterdam.

Kylie & Olly - 'A Second to Midnight'

Kylie is back! Een jaar na haar DISCO-album kwam ze met een nieuwe editie met daarop een keur aan gastartiesten. De eerste video die Kylie heeft uitgebracht is een duet met Olly Alexander van Years & Years. In sommige scènes hebben ze zich als elkaar verkleed, wat een tamelijk bizar effect heeft. Hier de beelden.

Mykki Blanco & Blood Orange – ‘It’s Not My Choice’

Devonté Hynes, oftewel Blood Orange, regisseerde de video bij de track waaraan hij ook muzikaal heeft meegewerkt. Het is een funky zomerjam die je net als Mykki en Blood Orange liggend in het gras zou moeten ondergaan.

Troye Sivan – ‘Could Cry Just Thinking About You’

Liefdesverdriet leidt vaak tot mooie dingen. Dit is een breekbaar liedje rond dat thema. Troye heeft een video opgenomen in een zwembad. Vol tranen, of zoiets.

King Faisel – ‘No Money No Honey’

Wellicht ken je King Faisel al van Bruine Youtubers of als influencer op social media. Faisel is rapper, zwart, gay en moslim. Muzikaliteit zit in zijn bloed en maakt nu serieus werk van zijn passie. Voor iemand die gay is, is het lastig gerespecteerd te worden in de muziekindustrie, zeker als zwarte moslim. Hier brengt King Faisel nu verandering in met zijn video ‘No Money No Honey’, waarop maar liefst vier dames hun medwerking aan hebben verleend: Kelly Buth, Ivy Rose, CassedyJean en FatimaZohra.

Magazine 114
Deze keer: vier verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awar
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 114

Deze keer: vier verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awar

Neem een abonnement

Geef cadeau