Pink planner

Dit worden dé grote roze evenementen van 2022

Ook zo'n zin in een feestje?

03 januari 2022, Winq redactie, 3 minuten

Na twee jaar vrijwel zonder grote evenementen werd het hoog tijd om voor 2022 wat 'roze' feestjes op de planning te zetten. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

We kunnen zelf niet wachten om weer eens naar een leuk feestje te kunnen.

Dit artikel wordt regelmatig bijgewerkt.

9 mei: Winq Diversity Awards

Ieder jaar komen we bij Winq in aanraking met inspirerende personen en initiatieven die zich, net als wij, inzetten voor de zichtbaarheid en acceptatie van Nederlandse lhbtq's. Op 9 mei 2022 zetten we in Pathé Tuschinski in Amsterdam de uitblinkers in het zonnetje. Kaartjes zijn € 10 en hier verkrijgbaar.

10, 12 en 14 mei: Eurovisie Songfestival

Tijdens de finale op 22 mei won Italiaanse groep Måneskin met het nummer 'Zitti e buoni' in de Rotterdamse Ahoy het Eurovisie Songfestival 2021! Dat betekent dat de volgende editie wordt gehouden in Italië. De Nederlandse inzending, S10, werd op 7 december bekendgemaakt. S10 zal een Nederlandstalig nummer zingen. De laatste keer dat we een Nederlandstalige inzending stuurden was in 2010, toen Sieneke het nummer 'Ik ben verliefd (Sha-la-lie)' zong. Het Songfestival is vaak ook gezellig in de buitenlucht te bekijken, zoals in de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat of in Utrecht naast Café Kalff.
Lees ook ons overzicht met alle Songfestivalinzendingen!

3 - 11 juni: ZaanPride

Met op zaterdag 11 juni voor het eerst een Zaanse Regenboogparade door het centrum van Zaandam. Een pleidooi voor vrijheid, diversiteit en inclusie voor iedereen in de Zaanstreek. 
Meer info: zaanpride.nl

4 juni: Utrecht Canal Pride

De Utrecht Canal Pride beleefde in 2017 zijn eerste editie. Er deden 26 boten mee en langs de kant van de Oudegracht stonden zo’n 25.000 bezoekers. Aanleiding voor een eigen Pride was het feit dat de Amsterdamse Pride in de ogen van Utrechtse ondernemer Robbert Kalff te groot was geworden. Ons interview met hem lees je hier.
Meer info: utrechtcanalpride.nl

Tropikali 2022

12 juni: Tropikali

Het openminded festival van de organisatoren van het relaxte Vondelparkfeest Rosario en het opzwepende Kalinichta moesten Tropikali vorig jaar helaas afblazen. Dit jaar hopen ze op 12 juni terug te zijn op de NDSM-werf rondom het Noorderlicht Café, waar je de hele dag kunt dansen, flirten en chillen op muziek uit alle hoeken van de wereld. 
Meer info: tropikali.nl

18 juni: Roze Zaterdag Rotterdam

De editie in de havenstad stond oorspronkelijk gepland voor vorig jaar, maar door de coronacrisis werd het schema aangepast. Rotterdam Pride, organisator van de Roze Zaterdag in 2022, is blij. “We vonden het natuurlijk jammer dat we nog wat langer moesten wachten op ‘onze’ Roze Zaterdag, maar dit geeft ons ook extra tijd om een onvergetelijke editie te organiseren. Op 18 juni hopen we iedereen te ontvangen in Rotterdam voor Roze Zaterdag, en daar gaan we een geweldig evenement van maken”, aldus Bey Cil, executive director van Rotterdam Pride.
Meer info: rotterdam-pride.com

25 juni: Superball

Tijdens het grootste drag ball van Nederland nemen diverse drag houses het in Amsterdamse poptempel Paradiso tegen elkaar op in verschillende rondes (lip sync, dance-off en catwalk) om de titel House of Superball 2022. Inschrijven kan tot 31 januari via superballamsterdam@gmai.com
Meer info: superball-amsterdam.com

20 juli: Roze Woensdag

Iedere derde woensdag van juli is Nijmegen dé roze regenboogstad van Nederland, want dan is het tijd voor Roze Woensdag! Met circa 300.000 bezoekers per jaar is het naast Pride Amsterdam en Roze Maandag één van de grootste lhbtq-evenementen van het land. Het doel van Stichting Roze Woensdag is het creëren van zichtbaarheid voor de lhbtq-gemeenschap en het bevorderen van het acceptatie, het hele jaar door.
Meer info: rozewoensdag.nl

25 juli: Roze Maandag Tilburg

Het hele jaar verkondigt Stichting Roze Maandag de boodschap voor acceptatie en diversiteit, met als hoogtepunt de Roze Maandag zelf. Dan is iedereen welkom in Tilburg om gelijkwaardigheid en acceptatie te vieren en zet heel Tilburg een roze bril op, om de wereld een beetje mooier te maken.
Meer info: rozemaandag.nl

27 - 30 juli: EuroGames Nijmegen

EuroGames Nijmegen wordt een inclusief sportevenement waarbij 19 verschillende sporten door zo'n 2.000 deelnemers worden uitgeoefend. Naast het sporten zijn er ook extra evenementen en een openbaar programma in regenboogstad Nijmegen.
Meer info: eurogames2022.eu

30 juli - 7 augustus: Pride Amsterdam

Hoe de Amsterdamse Pride er dit jaar uit gaat zien is nog niet bekend: er staan activiteiten als een Pride Walk, straatfeesten, een Open Air Cinema, de botenparade en een Closing Party op het programma. Later meer.
Meer info: pride.amsterdam

10 - 14 augustus: Antwerp Pride

Tijd voor de vijftiende editie! Aangezien het nog te onzeker is of er al dan niet grote evenementen kunnen plaatsvinden deze zomer, weten we nog niet of deze editie een afgeslankte versie worden, met of zonder een parade of festivals. Verwacht in ieder geval een rainbowvillage, een vervolg op het succesvolle Trail of Stories van vorig jaar en de Human Rights Friday.
Meer info: antwerppride.com

12 - 18 september: EuroPride in Belgrado

Dit jaar vindt EuroPride plaats in de Servische hoofdstad. In de komende editie van Winq (verschijnt rond 25 februari) lees je er alles over!
Meer info: prajd.rs

Meer info over andere evenementen wordt toegevoegd wanneer deze beschikbaar is.

Magazine 114
Deze keer: vier verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awar
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 114

Deze keer: vier verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awar

Neem een abonnement

Geef cadeau