Interview

De queer glitter pop van Roi Soleil: “De Zonnekoning is mijn gouden superheld”

Zien we hem ooit schitteren op het Songfestival?

30 december 2021, Jaap Bartelds, 8 minuten

Onder de naam Roi Soleil maakt Matthijs Rijsdijk muziek die hij zelf omschrijft als Frenglish pop with a dash of queer glitter’. Deze week verscheen zijn nieuwe single, ‘Cygne Noir’. Hoog tijd om eens nader kennis te maken met deze artiest. Zien we hem ooit schitteren op het Eurovisie Songfestival? Hij hoopt van wel, zo vertelt hij in dit interview met Winq.

Kun je om te beginnen iets vertellen over jezelf: wie ben je, wat doe je, hoe ben je de muziek ingerold?
“Ik ben Matthijs, 28 jaar en woon en werk in Rotterdam. Als mijn persona ‘Roi Soleil’ maak ik ‘Frenglish pop with a dash of queer glitter’. Ik ben de muziek ingerold vanuit een absolute drang om te zingen! Aanvankelijk studeerde ik Franse taal- en letterkunde op de Vrije Universiteit Brussel, maar ik kreeg al snel door dat ik de muziek en het theater in wilde. Vervolgens studeerde ik Muziektheater aan Codarts Hogeschool voor de Kunsten te Rotterdam.“

Hoe ben je op je artiestennaam Roi Soleil gekomen?
“De artiestennaam Roi Soleil ontstond op het moment dat ik op zoek was naar een naam voor een passend alter ego. De spannendste figuren in de muziek vind ik vaak artiesten die zich ergens bevinden op het gebied tussen mens en icoon zoals Stromae of Lady Gaga. Vanuit mijn fascinatie en liefde voor de Franse taal zocht ik een persoon uit de Franse geschiedenis die zichzelf wel groots op het podium wist te zetten. Vandaar kwam ik al snel bij Lodewijk XIV / de Zonnekoning uit. Mijn gouden superheld was geboren: le Roi Soleil.” 

Wie zijn jouw muzikale voorbeelden?
“Mijn muzikale voorbeelden bevinden zich vooral in de popmuziek zoals Yelle, Lady Gaga Stomae, Troye Sivan, Angèle en uiteraard het iconische Eurovisie Songfestival.” 

Roi Soleil

‘Cygne Noir’ is je nieuwe single. Hoe kwam je op het idee om in het Frans te zingen?
“In juli 2015 behaalde ik mijn bachelor in de Franse taal- en letterkunde aan de Vrije Universtiteit Brussel. Ik heb een grote liefde voor de Franse taal en voor de muziek dus die twee wil ik samen laten komen in mijn werk. Bovendien voel ik dat de muziek een poëtische of theatrale lading kan krijgen door de meertalige mix.” 

En waar gaat het lied over?
“In ‘Cygne Noir’ (zwarte zwaan) zing ik tegen een jongen die niet slapen kan. Hij ligt wakker en is boos op de wereld om hem heen, op zichzelf en ligt alsmaar piekerend wakker. Het lied is bedoeld als slaapliedje om hem in slaap te krijgen met sussende woorden.

Echter betreft het hier niet een schaap met witte voeten, maar een zwaan met zwarte vleugels die dreigend boven de jongen hangt. Maar ga maar slapen lieve kleine koning, want het komt allemaal goed. 

Het gaat in de song over een gouden koning, een wakker liggende jongen en een zwarte zwaan. Maar zoals in de film Black Swan is dit allemaal dezelfde persoon en is de ‘Cygne Noir’ een soort ‘inner saboteur’.

Het lied gaat specifiek over mijn puberteit in een klein katholiek dorp in Noord-Brabant, waarbij ik me ook een zwarte zwaan kon voelen in een groep witte zwanen. Inmiddels jaren later breng ik met trots het hoopvolle ‘Cygne Noir’ uit als een full circle moment na een strijd rondom mijn mannelijkheid en seksualiteit.” 

Roi Soleil

Je ging voor de video terug naar je geboortedorp Oud-Gastel om te filmen in de St. Laurentiuskerk. Hoe heb je dat laatste voor elkaar gekregen?
“Dat was eigenlijk makkelijker dan ik dacht en gebeurde gewoonweg door een mail te sturen! Vervolgens legde ik uit wat ik en mijn team wilden maken en stuurde het lied met de tekst toe. We werden voor de draaidagen met open armen ontvangen. 

Wederom een full circle moment aangezien ik katholiek opgevoed ben en als kind veel in deze kerk ben geweest. Bovendien is de St. Laurentiuskerk in Oud-Gastel een prachtige kerk.” 

Je werkt mee aan de theatervoorstelling Boys Won’t Be Boys van Rikkert van Huisstede. Waar gaat deze voorstelling over en wat is jouw rol daarin?
“Het project Boys Won’t be Boys is een theatervoorstelling en een maatschappelijke beweging onder leiding van Rikkert van Huisstede. In de voorstelling schijnen meerdere performers vanuit verschillende disciplines hun licht op het thema mannelijkheid. Het gaat hierbij hoe het hokje van de man (of de mens) opgerekt, omgedraaid of compleet getransformeerd zou moeten worden.

Rikkert werkte al langer rondom dit thema, maar kreeg de behoefte om ook andere verhalen te bundelen van andere makers. Er zijn ruim twintig spelers betrokken bij het project. Per voorstelling speelt Rikkert met zeven of acht spelers en is elke voorstelling eigenlijk anders.

Binnen deze voorstelling, waarmee we in het seizoen van '21-'22 op tour zijn, zing ik het nummer ‘Cygne Noir’ en probeer ik vanuit een kwetsbaarheid het publiek mee te nemen in mijn verhaal.”  

Roi Soleil

Tot slot: wat kunnen we in de nabije toekomst nog van jou verwachten?
“Op 22 april 2022 breng ik mijn eerste EP Papillon digitaal en fysiek uit. Rondom deze release zal ik een aantal liveshows spelen waarvan je op de hoogte kan blijven via mijn socials. Tot slot hoop ik voor een verdere toekomst nog op een Songfestivaldeelname haha, dus hopelijk zie je me daar ooit!”

Beluister ‘Cygne Noir’ hier op Spotify. Volg Roi Soleil hier op Instagram.

Magazine 120
De nieuwste editie van Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 120

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau