Het nieuwe jaar begint goed voor Tom Daley. De schoonspringer (en eigenaar van een kersvers breiwerkenimperium) is geëerd met een toekenning van The Most Excellent Order of the British Empire, OBE in het kort. Die titel mag hij vanaf nu gaan dragen achter zijn naam.

Ridderorde

The Most Excellkent Order of the British Empire (de Orde van het Britse Rijk) is een ridderorde die is opgericht in 1917 door koning George V. Het is een onderscheiding die in principe wordt toegekend aan staatsburgers van het Verenigd Koninkrijk of andere landen waarvan koningin Elizabeth II het staatshoofd is (maar ook inwoners van andere landen kunnen deze onderscheiding ontvangen).

Extreem trots

Dit jaar behoort Daley dus tot de gelukkigen. De 27-jarige schoonspringer is gekozen vanwege zijn bijdrage aan de Britse cultuur op het wereldpodium van de zwemsport. In een interview vertelt hij dat hij ‘extreem trots’ is. “Nu dat ik OBE ben, voelt het alsof ik de verantwoordelijkheid heb om de hele Gemenebest een betere plek te laten worden voor lhbtq’s, voor vrouwen, voor mensen van kleur, en ervoor te zorgen dat er een omgeving ontstaat die draait om inclusie en acceptatie.”

Olympische Spelen

Het is niet de eerste keer dat Daley een aandachtsmoment aangrijpt om zijn punt te maken. Tijdens de Olympische Spelen in Tokio, afgelopen zomer, riep hij op tot een ban van alle landen waar homoseksualiteit strafbaar is.

Deze keer zegt hij: “Een OBE aanvaarden is één ding. Er iets mee doen een tweede. Ik vind het heel belangrijk om andere mensen te laten zien dat ze geen buitenstaander hoeven te zijn die nergens bij hoort.”