Nieuwe Meesters is een serie met persoonlijke verhalen van creatieve, eigenzinnige personen uit Slovenië, Bangladesh, Portugal en Nederland. Het is een co-productie van de Eurovision Intercultural Diversity Group, van de European Broadcasting Union.

Drie Nederlandse hoofdpersonen

In de nieuwe reeks zijn drie Nederlandse hoofdpersonen te zien. Op 9 januari is paaldanseres Juul de Metz als eerste aan de beurt. Ze geeft les aan de Pole Dance Factory in Amsterdam. Haar performances onderscheiden zich door fantasierijke, vaak bizarre kostuums en dito make-up waarmee de grenzen tussen mannelijk en vrouwelijk doorbroken worden. Bovenal heeft ze zich door het paaldansen kunnen bevrijden van een verstoord zelfbeeld.

Op 16 januari maken we kennis met de Apeldoornse rapper Dani Apeldoorn, die als kind veel geweld mee heeft gemaakt. Hij vond een uitweg door te eten, te gokken en wiet te roken. Zijn jeugdtrauma's verwerkt hij nu in zijn teksten. Daardoor heeft hij zichzelf bevrijd.

Jackson wordt Ruby Rouge

Tot slot de aflevering waar we zelf het meest naar uitkijken. Op 30 januari maakt Jackson zijn opwachting. Ter afwisseling van zijn vaak zware werk bij de politie en om zijn creativiteit kwijt te kunnen, begon de Rotterdamse agent te werken als dragqueen Ruby Rouge. Als Ruby Rouge wil hij jongeren inspireren om zichzelf te zijn en om mensen die anders zijn te respecteren.

Nieuwe Meesters, zondag 9, 16, 23 en 30 januari, 16.25 uur, NPO 2.