Trouwen kan nu ook voor gereformeerde kerk in Utrecht
De gereformeerde kerk vrijgemaakt in de Utrechtse wijk Zuilen wacht een nieuwe landelijke beleidslijn niet af en heeft besloten dat homostellen hun huwelijk kunnen laten inzegenen. “Wij denken dat de tijd rijp is”, aldus voorzitter Melanie Knieriem van de kerkenraad.
De Opstandingskerk in Zuilen in de regio Utrecht gaat als eerste gereformeerde kerk vrijgemaakt het huwelijk inzegenen voor stellen van hetzelfde geslacht. Landelijk gezien is het huwelijk tussen homokoppels nog niet mogelijk binnen deze protestantse stroming. Maar volgens voorzitter Melanie Knieriem van de kerkenraad is er lang genoeg gewacht op een mogelijk nieuwe, landelijke beleidslijn.
“Die komt er wel”, zegt ze, “Maar op zijn vroegst pas volgend jaar. Binnen onze eigen gemeente hebben we er al zeker vijf jaar over gediscussieerd. Wij denken dat de tijd rijp is.” De gereformeerde kerk vrijgemaakt heeft drie vestigingen in de stad Utrecht. Geen van deze kerken, of die binnen de classis Utrecht vallen zoals de kerken in Houten, De Bilt en Loenen, heeft het standpunt van de Opstandingskerk aan de Prinses Margrietstraat in Zuilen formeel overgenomen.
Niet de eerste kerk
Maar het gesprek wordt overal gevoerd, aldus Knieriem “Mogelijk volgen andere kerken straks ons voorbeeld. We zijn niet de eerste in het land. Ook in Rotterdam is er een gereformeerde kerk vrijgemaakt die het huwelijk van twee mannen of twee vrouwen inzegent.”
Volgens Knieriem ligt er op dit moment geen verzoek van een homostel om een huwelijk te mogen sluiten binnen de kerk. Maar homoseksuelen kunnen nu wel toetreden tot het bestuur. “Een jaar of vijf geleden kregen wij de vraag van een lesbische vrouw binnen onze gemeente: hoe dacht de kerk over haar relatie en wat kon zij betekenen voor de kerk? Die concrete vraag heeft de discussie bij ons aangezet.”
God maakt geen onderscheid
Knieriem merkt op dat niet iedereen binnen de Opstandingskerk in Zuilen voorstander is voor de openstelling van het huwelijk. “Er zijn er genoeg die het nog steeds lastig vinden. Maar uiteindelijk, denken wij, gaat het erom of je gelooft of niet. En dat God geen onderscheid maakt tussen mensen.”
Bron: AD