uit onze archieven

“We voelen een leegte zonder kind”

Kristopher en Dustin hebben zeventien jaar een relatie

Leestijd: 2 min

Gay mannen met een kinderwens moeten door menig hoepel springen om die te realiseren. GZ-psycholoog Kristopher van Zanten (32) en belastingconsulent Dustin Musch (33) hebben zeventien jaar een relatie zijn zeven jaar getrouwd wonen in Almere.

Kristopher: “Ik vind het wel jammer dat ik dan geen kleinkinderen krijg’, zei de moeder van Dustin toen we een relatie kregen. Ik dacht: hoezo? Misschien was ik naïef. Maar ik wilde van jongs af aan al heel graag kinderen.”
Dustin: “Hij besprak het nog tijdens zijn huwelijksaanzoek.”
Kristopher: “Vijf jaar geleden ongeveer zijn we naar een informatiebijeenkomst van stichting Meer dan Gewenst gegaan. Daar kwamen alle mogelijkheden voorbij. Een bestuurslid vertelde open en eerlijk over de moeilijkheden rond co-ouderschap, een advocaat besprak hoe het juridisch in elkaar steekt.”

Toch maakte het stel daarin een fout. Ze werden drie jaar geleden co-ouder van een dochter, die ze nu al 2,5 jaar niet hebben gezien. De moeder bedacht zich na de bevalling.

Dustin: “We dachten: met z’n drieën komen we er wel uit, ons kan niets overkomen.”

Veel meer willen ze er niet publiekelijk over kwijt, behalve dan het advies: “Spreek met een advocaat”, zegt Kristopher.

Kristopher: “We hebben moeilijke jaren achter de rug. Gingen we het hierbij laten of niet? Deze zomer hakten we de knoop door: we zijn nog jong, we hebben een huisje met meerdere kamers, een speeltuintje voor de deur en een basisschool om de hoek. We voelen nu een leegte. We hebben de drive om alles te proberen voor een tweede kind.”
Dustin: “Het verlangen een kind op te voeden is zo groot. We kunnen dit niet voorbij laten gaan, dachten we. We willen echt vaders zijn. In Nederland mag je alleen geen oproep doen voor een draagmoeder. Verder dan je eigen familie of vriendenkring mag je eigenlijk niet gaan. Sommigen wilden best een eicel doneren, maar het kind niet dragen. Dan wordt het binnenlandse traject lastig.”
Kristopher: “Dat voelt onrechtvaardig: als een man of vrouw in een heterorelatie onvruchtbaar is, kunnen ze uiteindelijk een medische indicatie krijgen voor een ivf-behandeling. Op een nieuwe bijeenkomst van Meer dan Gewenst werd ook gesproken over draagmoederschap in het buitenland. In Amerika kunnen vrouwen zich aanmelden om tegen betaling draagmoeder te worden.”
Dustin: “Daar kun je van alles van vinden, maar er wordt tenminste wel goed toezicht op gehouden.”
Kristopher: “Op basis van ervaringen van anderen besloten we een crowdfundingsactie te starten. In Amerika kost het traject al gauw 100.000 euro. Naast de behandeling moet je advocaten betalen om de immigratie goed te regelen, en we moeten er natuurlijk een aantal keer heen. Voor verjaardagen en Kerstmis vragen we nu geen cadeaus, maar een donatie. Al is een kind onbetaalbaar natuurlijk.”

Powered by Labrador CMS