Big in a wig

“Mijn moeder is mijn grote voorbeeld”

Dragqueen Tabitha

07 februari 2022, Roel Janssen, 2 minuten

Nederland en België tellen honderden fabulous dragqueens. Ook deze maand stellen we er een aan je voor. Deze keer: Tabitha, die vertelt over haar eerste keer in drag. 

Hoe begon je met drag?
“Het is eigenlijk als grap begonnen. Met twee vrienden heb ik voor Louis van Amstel en July Fryer een act opgevoerd. Zij waren net wereldkampioen Latin Dance geworden. Het was een komische act waarbij we een medley van Sister Act deden. Hysterisch. Toen wist ik al dat optreden leuk vond vanwege de reacties.”

Is je drag nu heel anders dan die eerste keer?
“Jazeker. Mijn eerste keer was het voor de lol, nu is het een van mijn passies geworden. De manier waarop ik mezelf kan uiten én plezier kan beleven. Mijn drag is een verlengstuk van mijn persoonlijkheid en het heeft mij gemaakt tot de persoon die ik nu ben. Daar ben ik dankbaar voor.”

Hoe zou je je eigen stijl omschrijven?
“Tabitha heeft verschillende stijlen. Ze is klassiek, sexy, hoerig, grappig, direct en positief. Ik haal mijn inspiratie uit kunst, muziek en verschillende dingen. Ik heb dus niet één stijl, maar een eclectische mix van verschillende dingen. Hierdoor kan ik experimenteren en blijf ik mezelf.”

Heb je een voorbeeld?
“Mijn grote voorbeeld is mijn moeder. Zij is een prachtige en krachtige vrouw die mij alle liefde van de wereld heeft gegeven. Ze heeft alles opzij gezet om mijn zus en mij op te voeden.”

De eerste keer in drag van Tabitha.
De eerste keer in drag van Tabitha.

Bij een goede dragqueen hoort ook een goede naam. Hoe kwam je op de jouwe?
“Dit is zo grappig. Ik ging naar de Hollywood party in IT Amsterdam met een vriend en had een naam nodig. In Amsterdam zag ik een gebouw met de naam Tabitha, dat leek mij wel leuk. Later kwam ik erachter dat het een verzorgingstehuis was! Maar ik vind deze naam echt bij mij passen. Het heeft iets exotisch en dan heb ik het nog niet eens over de Franse vertaling.”

Zijn er dragqueens die we in de gaten moeten houden?
“Er zijn zoveel getalenteerde en fierce meiden waar ik respect voor heb en die mij inspireren. Lulu Hazzard, DeeDee Jansens, Gigi, Elektra Volt, Skyla Versai, Rosée-Shenee Plastique, LaLolly, Pyssez, Belle Domage en Sletlana. En nog zoveel meer! Het belangrijkste is dat wij elkaar blijven supporten.”

Wat staat er voor 2022 voor jou op de planning?
“Wat een toffe vraag. Ik hoop een heleboel spannende dingen. Mijn website is klaar, merchandise komt. Ik hoop een paar tv-shows te doen en op tour te gaan. Ik wil dolgraag een stand-up of 1-woman-show maken. En muziek!”

Beeld: Fritz Kok

Magazine 122
De nieuwe Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau