Café De Regenboog in Rotterdam onterecht gesloten: schadevergoeding onderweg

Gepubliceerd
Leestijd: < 1 min

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft gaycafé De Regenboog in september 2020 onterecht twee weken op slot gegooid. De gemeente is gesommeerd om alle misgelopen omzet te vergoeden én de proceskosten betalen.

Volgens handhavers van de gemeentelijke dienst Stadstoezicht waren er gasten binnen en op het terras van De Regenboog die stonden en dansten. Onder de toen geldende coronaregels was dat ten strengste verboden: iedereen moest op een stoel zitten.

Naar de rechter

Destijds haalde De Regenboog het landelijke nieuws omdat het een van de eerste horecazaken in Nederland was die tijdelijk dicht moesten omdat de coronaregels zouden zijn overtreden.

Patrick Nijenhuis is uitbater van het gaycafé aan de Van Oldenbarneveltstraat. Hij heeft de sluiting vanaf het begin betwist en stapte daarom naar de rechter. Die heeft nu bepaald dat het onterecht was dat De Regenboog twee weken op slot moest.

Bedrag met vier nullen

Volgens de uitspraak van de rechtbank zitten in de rapporten waarop burgemeester Aboutaleb zijn besluit baseerde, enorme hiaten. De ene handhaver schreef dat er tien gasten op het terras stonden, een andere zag er maar vijf. Nu moet de gemeente Rotterdam de misgelopen omzet vergoeden, wat volgens Nijenhuis gaat ‘om een bedrag met vier nullen’. Ook moet de gemeente de proceskosten betalen. Het is nog niet bekend of de gemeente in beroep gaat tegen de uitspraak.

Nijenhuis vertelt aan het AD: “De uitspraak is een enorme morele overwinning voor mij. De gemeente heeft mijn naam door het slijk gehaald. Overal stond: ‘De Regenboog houdt zich niet aan de regels’. Nou, dat deden wij dus mooi wel. De sluiting heeft mij héél veel geld gekost: ik moest honderden liters bier wegspoelen en personeel naar huis sturen.’’

Geduld hebben en gelijk halen

In een e-mail aan Winq voegt hij daaraan toe: “Op alle vlakken heeft de rechter het oordeel vernietigd en heb ik volledig gelijk gekregen dat er door de voorzitter van de veiligheidsregio, Aboutaleb, een verkeerde beslissing is genomen.” Hij besluit: “Vechten tegen bestuursrecht is heel moeilijk, want je staat altijd met 10-0 achter. Maar als je gelijk hebt, moet je geduld hebben en je gelijk halen.”

Powered by Labrador CMS