Afgelopen maandag organiseerde de Australian Open voor het eerst een Pride Day, om inclusie binnen de tenniswereld te verbeteren. Ook wil de organisatie bewustwording creëren rond de problemen die er binnen de sportwereld nog altijd zijn omtrent lhbtq’s.

AO Pride

Rowen DSouza is organisator van een evenement voor lhbtq-spelers dat tijdens de Australian Open wordt gehouden. Hij is nu ook medeorganisator van Pride Day, onder de noemer AO Pride. Aan BBC Sport vertelt hij: “Ik denk dat tennis bij uitstek een sport is waarbinnen je diversiteit kunt laten zien. AO Pride zorgt voor een gevoel van trots en ik ben er heel blij mee.”

Volgens DSouza heeft de lhbtq-gemeenschap zich niet per se welkom gevoeld bij een sport als tennis. “Het was niet altijd een plek waar lhbtq’s openlijk zichzelf konden zijn.”

Vijfduizend regenboogvlaggen

Tot dusver zijn er een aantal vrouwelijke spelers opgestaan die openlijk gay zijn: onder wie Billie Jean King en Martina Navratilova. Tot dusver zijn er geen mannelijke toptennissers bekend die gay zijn.

Tijdens Pride Day waren meer dan vijfduizend regenboogvlaggen te zien. Te gast waren dragqueen Valerie Hex en zangeres MAY-A, die samen met rolschaatsers, steltlopers en dansers voor spektakel zorgden.

Verschillende spelers hebben hun steun betuigd aan Pride Day, zoals Ashleigh Barty en Stefanos Tsitsipas die een promotievideo opnamen.

Kleine smet: de naam van de arena

Kleine smet op de feestvreugde is de naam van de tennisarena in Melbourne. Die is namelijk vernoemd naar Margaret Court, die bizarre uitspraken heeft gedaan over transgender kinderen (die zijn het werk van de duivel, in haar ogen), en over Qantas, waarmee ze weigert te vliegen omdat Australische luchtvaartmaatschappij voor de openstelling van het huwelijk is.

DSouza pleit al tijden voor een naamswijziging, maar niet iedereen ziet dat zitten omdat Court 24 keer de Grand Slam heeft gewonnen. Dat ‘haar’ arena nu het middelpunt was van al dit regenbooggeweld, is haar ongetwijfeld een gruwelijk in haar ogen. En dat stemt natuurlijk extra vrolijk. Hier de beelden!