The Golden Girls is een van de weinige sitcoms uit de jaren tachtig die nog steeds tot de verbeelding spreken. Waar series als Alf, Family Ties en Who’s the Boss in de vergetelheid zijn geraakt, leven de vier gouden dames op leeftijd nog altijd voort.

Belachelijk idee

En dat terwijl de serie er eigenlijk helemaal niet zou komen, aldus de Amerikaanse cultuurduider Matt Baume. Het concept van The Golden Girls was bedoeld als parodie op een sitcom, met het idee dat een serie over vier oudere vrouwen te belachelijk zou zijn voor een serieus succesvol programma. Maar toen zag één tv-bobo het licht en die stelde toen een dream team samen om The Golden Girls van de grond te krijgen.

In een video van ruim een half uur probeert Baume te doorgronden waarom juist The Golden Girls zo’n blijvend succes is gebleken. Ook vraagt hij zich af waarom juist gays dol zijn op Blanche, Dorothy, Rose en Sophia.

Sleutelafleveringen

Zijn video begint op een zaterdagavond in 1986, waar de populairste gaybars in die tijd om stipt negen uur de tv harder zetten: gezamenlijk keken ze naar The Golden Girls. Vervolgens worden de dames voorgesteld: de sarcastische Dorothy, naïeve Rose, mannenverslindster Blanche en de bijdehante Sophia.

Er waren een aantal sleutelafleveringen die belangrijk waren voor de lhbtq-gemeenschap, die we hier ook al eens hebben behandeld. Die keer dat een vrouw bekende dat ze verliefd was op Rose, bijvoorbeeld. Of Blanche, wier broer homoseksueel bleek. En dan was er ook nog een vijfde Golden Girl, een gay butler die na de pilot uit de serie werd geschreven. Die voorbeelden komen ook voorbij in Baumes video.

Safe seks

Ook pleitten de dames regelmatig voor veilige seks, in een tijd dat hiv en aids om zich heen grepen. Ook was er voor die tijd een opmerkelijk progressief betoog te zien voor de openstelling van het huwelijk.

En zo geeft Baume een lijst van voorbeelden waarom The Golden Girls zowel spraakmakend als aansprekend waren. En nog altijd zijn.