In twaalfeneenhalve minuut bespreekt Elton John maar liefst veertien iconische looks van 1968 tot pakweg nu. Toen de zanger aan het begin van zijn carrière stond, had hij uiteraard niet de rijkdom die hij door de jaren heen had vergaard. Toch zag hij er eind jaren zestig al behoorlijk flamboyant uit, met z’n bontjas en parmantige hoedje.

Still going strong

In 1972 ging hij naar Disneyland in een pak vol badges en buttons, waar hij destijds aan de poort werd geweigerd, herinnert Elton John zich. “Niet dat die badges aanstootgevend waren, maar toch vonden ze het te veel van het goede.”

Drie jaar later ging Elton John op de foto met Cher en Diana Ross. “Alle drie zijn we still going strong’, merkt hij trots op. Hij en Cher zijn gekleed door Bob Mackie, van Diana weet hij het niet meer.

Waarom zo extravagant?

Wat volgt is een aantal foto’s met groteske brilmonturen, laarzen met enorme blokhakken (platform shoes), Elton John in een soort hotpants met een naveltruitje, glimmende pakken met gouden knopen, zijn ‘Giant Chicken’-outfit die hij droeg tijdens The Muppet Show (die later nog werd gerecycled in de VS voor een commercial met Elton John en Lil Nas X),

En passant meldt Sir Elton dat hij aan een eigen brillenlijn werkt, waarvan de opbrengst naar zijn eigen Elton John Aids Foundation gaat. Ook vertelt hij waarom hij zich steeds extravaganter ging kleden: “Ik ben geen Mick Jagger, Rod Stewart of David Bowie. Ik ren niet over het podium maar zit stil achter de piano, dus ik moet iets doen om op te vallen. En ik wilde mezelf niet herhalen, dus werd het steeds bonter. Wat dat betreft lijken Cher en ik heel erg op elkaar: het moest altijd extravaganter.”

IJdelheid kostte bijna zijn leven

Met het verstrijken van de tijd verloor Elton John zijn haren en grotendeels ook zijn bonte streken. Dat eerste werd opgevangen met een pruik (of implantaten), het tweede door een garderobe die kleurrijk en classy is. Met af en toe nog een buitenissige oprisping, zoals voor zijn vijftigste verjaardag in 1997, “de dag dat ijdelheid bijna een einde aan mijn leven maakte.”

Hoe dat kwam? Dat zie je in de onderstaande video.