Nieuwe muziek: Måneskin zingt live en Stromae maakt indruk bij Matthijs

Hier de beste optredens en mooiste video's van deze week

04 februari 2022, Jaap Bartelds, 8 minuten

Maakt Måneskin binnenkort de oversteek naar de VS? De Italiaanse Songfestival-winnaars waren afgelopen week te gast bij Saturday Night Live voor een live-optreden. Verder was Stromae te zien bij Matthijs Gaat Door. Er zijn nieuwe video’s van Sigala, Mitski en meer...

Måneskin – ‘Beggin’ (Live)’

Nadat Måneskin vorig jaar mei het Eurovisie Songfestival won in Rotterdam, is het snel gegaan met de Italiaanse rockers. Ze veroverden Nederland en de rest van Europa en scoorden enkele grote hits. Is de tijd nu rijp voor een verovering van de Verenigde Staten? Zie hier hun optreden bij Saturday Night Live.

Rosalía – ‘Saoko’

Motomami is de naam van het nieuwe album van de Spaanse Rosalía. Dit is de eerste single, waarin de stemvervormers het hoogste woord voeren. Leuk, creatief, anders dan anders, en je kunt er nog op dansen ook.

Röyksopp & Alison Goldfrapp – ‘Impossible’

Eind jaren negentig, begin jaren nul braken zo’n beetje tegelijkertijd deze twee elektronische acts door, die allebei een volstrekt eigen geluid hadden. De Britse Alison Goldfrapp opereert nog altijd samen met Will Gregory onder haar achternaam, en achter Röyksopp gaat het Noorse duo Svein Berge en Torbjørn Brundtland schuil. Samen hebben ze nu een atmosferische track uitgebracht waarop je heerlijk wegzweeft.

Mitski – ‘Stay Soft’

Kijk eens goed? Is dat een kabouter of een elf aan het begin van Mitski’s nieuwe video? De dromerige single van haar nieuwe album ‘Laurel Hell’ is prachtig, net als die video. Beetje creepy ook wel, want al snel blijkt dat lieve kabouterelfje in het begin niet bepaald aardig voor ons Mits.

Stromae – ‘l’Enfer’

Fijn dat Stromae terug is. Zijn vorige single ‘Santé’ was lang niet ieders kopje thee, maar met deze aangrijpende pianoballade is hij teruggekeerd in ons aller harten. Met zijn paardenstaart bracht hij een bezoek aan Matthijs van Nieuwkerk, die een zwak heeft voor Franstalige muziek. Dus dat optreden zat geheid snor.

Magdalena Bay – ‘Secrets (Your Fire)’

Nog een fijn live optreden, van Magdalena Bay. Leuk om ook eens andere artiesten in beeld te zien naast de zangeres en de krullenbol. Magdalena Bay maakt een soort kauwgomballenpunkpop en ook live klinkt Mica Tenenbaum suikerzoet.

Sigala – ‘Melody’

Ook uit Noorwegen: Bruce Fielder, die in 2015 internationaal doorbrak als Sigala met ‘Easy Love’. Hoewel zijn muziek misschien een beetje alledaags klinkt, is het wél lekker. Kleurrijk filmpje, ook.

Doja Cat – ‘Get Into It (Duh)’

Daar is ze weer, Doja Cat, met wederom een geestige video die zich zo te zien afspeelt in dezelfde toekomst waar TLC zo’n 25 jaar geleden ook al rondhing. Van haar nieuwe album Planet Her, dat nu uit is.

Janet Jackson – ‘The Knowledge’

Oké, deze video is niet nieuw in de zin dat die deze week voor het eerst te zien was, maar wel nieuw op YouTube, in deze kwaliteit althans. Vorige week ging Janet in première, een vierdelige docuserie over haar leven en carrière en hoe die in verhouding stonden tot de andere Jackson-broers en -zussen.

Red Hot Chili Peppers – ‘Black Summer’

Net als Janet braken de Red Hot Chili Peppers door in de jaren tachtig en zijn ze still going strong. Maar in tegenstelling tot Janet heeft zanger Anthony Kiedis een gruwelijke pornosnor (en op 1m31s een piemel in z'n nek).

Magazine 114
Deze keer: 4 verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awards
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 114

Deze keer: 4 verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awards

Neem een abonnement

Geef cadeau