Onderzoekers schrijven in het blad Science dat de nieuwe variant wordt aangeduid als de VB-variant. Deze is in Nederland ontdekt en waarschijnlijk ergens aan het eind van de jaren tachtig of begin jaren negentig van de vorige eeuw in ons land ontstaan. De VB-variant is zowel besmettelijker als gevaarlijker.

Immuunsysteem

Het goede nieuws is dat het immuunsysteem van mensen die besmet zijn met de nieuwe variant zich na behandeling net zo snel herstelt als dat van mensen die andere varianten van het hiv-1-virus onder de leden hebben.

De onderzoekers kwamen de nieuwe variant op het spoor dankzij het onderzoeksproject BEEHIVE (wat staat voor Bridging the Epidemiology and Evolution of HIV in Europe). In een steekproef werd de nieuwe variant aangetroffen bij zeventien mensen, waarvan er vijftien afkomstig zijn uit Nederland. Daarna is een veel grotere groep Nederlanders met hiv onder de loep genomen. Van die 6700 hiv-positieve personen bleek dat maar liefst 92 personen waren besmet met de VB-variant.  

Geen zorgen

Hoofdauteur van de studie Chris Wymant zegt dat het publiek zich geen zorgen hoeft te maken. “De vondst van deze variant benadrukt alleen nogmaals hoe belangrijk de reeds getroffen maatregelen (zoals het regelmatig testen van mensen met een verhoogde kans op hiv en het vroegtijdige diagnosticeren en behandelen van patiënten) zijn. Zo beperken we de schade die hiv aan het immuunsysteem kan aanrichten en verzekeren we ons ervan dat het virus zo snel mogelijk de kop in wordt gedrukt en besmetting van anderen voorkomen wordt. Die principes zijn ook allemaal even sterk van toepassing op de VB-variant.”

Het is niet bekend of de variant überhaupt nog circuleert in Nederland, aldus Anna Nijsters, persvoorlichter bij Soa Aids Nederland. “Wel weten we zeker dat de huidige hiv-medicatie deze variant goed bestrijdt, en dat dus ook PrEP goede bescherming tegen deze variant biedt.”

Lees meer over de VB-variant bij Scientias.nl.