Nieuwe muziek: de homo-erotische video van de Italiaanse Mahmood

Kijk en luister naar de Italiaanse inzending voor het Songfestival

11 februari 2022, Jaap Bartelds, 8 minuten

Dit jaar komt Mahmood opnieuw uit voor Italië tijdens het Songfestival. Bekijk hier de homo-erotische video voor zijn duet met BLANCO. Verder trad Adele op tijdens de Brit Awards en zijn er nieuwe video’s van Halsey, Coldplay (mét Selena Gomez!), een optreden van Björk en nog veel meer.

Caroline Polachek – ‘Billions’

Singer-songwriter Caroline Polachek mixt moderne elektronica met traditionele instrumenten en dat levert deze fraaie trip hop-achtige single op. De video is waarschijnlijk niet per se komisch bedoeld, maar werkt hier en daar op de lachspieren.

Adele – ‘I Drink Wine’

Het was even spannend: na de uitgestelde Las Vegas-optredens hing haar optreden op de Brit Awards even aan een zijden draadje. Maar ze stond (of eigenlijk zat) er gewoon, in een jurk die zo enthousiast glitterde dat die vast voor Vegas bedoeld was. Onze favoriete vocal coach Georgina vond er het hare van.

Björk – ‘Unison’

Nog een live-optreden, van Björk deze keer. Die zag er buitenissiger uit dan ooit met een metalen masker op haar knar waardoor ze wel iets weg had van een extraterrestiaal insect. ‘Unison’ werd begeleid door een compleet strijkorkest dat was gearrangeerd door Vince Mendoza. En dan kwam Zeena Parkins ook nog om de hoek kijken met haar harp.

Halsey – ‘Girl is a Gun’

Voor haar nieuwe video toog Halsey naar Tsjechië, naar een kasteel genaamd Křivoklát om precies te zijn. Het levert plaatjes op die het midden houden tussen Game of Thrones en Downton Abbey, met een moderne punktwist. En dat op een heerlijk ratelende breakbeat.

Machine Gun Kelly & Willow – ‘Emo Girl’

Over moderne punk gesproken: Machine Gun Kelly maakt muziek in de stijl van Green Day en Blink 182. Leuk om te zien dat gastvocaliste Willow, de dochter van Will Smith en Jada Pinkett-Smith, ooit begon met eenvoudige R&B-pop, maar zichzelf nu heeft ontwikkeld tot een heuse emo girl.

Coldplay x Selena Gomez – ‘Let Somebody Go’

Na Jay-Z, Rihanna, The Chainsmokers, Big Sean, Beyoncé, en BTS is Coldplay wederom een samenwerking aangegaan met een andere artiest. Deze keer is het Selena Gomez, die bovendien schittert in een mooie M.C. Escher-achtige zwart/witvideo. Het liedje? Dat moet nog even rijpen.

Father John Misty – ‘Q4’

Minstens net zo creatief als Coldplay en Halsey deze week, is Father John Misty met zijn nieuwe video voor ‘Q4’, een lied dat aanschurkt tegen sixties psychedelia. Alsof je naar de aftiteling zit te kijken van een cultserie die gaat over de jaren zestig maar dan met de designtrucjes van nu.

Mahmood & BLANCO – ‘Brividi’

Beelden uit Nederland, maar vooral van een broeierige Mahmood die intiem is met een leuke meneer in een badkamer. Of ‘Brividi’ wederom een wereldwijd succes wordt? Dat is lastig te zeggen, want het is nog best een gecompliceerde ballad.

Calum Scott – ‘If You Ever Change Your Mind’

Waar kennen we de eerste regels van dit lied toch van…? Calum Scott, net als Mahmood hierboven openlijk gay, komt met een ballad die dus ergens belletjes doet rinkelen, maar waar? Dat moet nog even naar boven borrelen.

Zuchu – ‘Mwambieni’

Da’s het leuke van YouTube. Zoek op ‘Music videos 2022’, filter op ‘deze week’ en zo komt ineens de video van Zuchu bovendrijven. In zeven dagen tijd trok haar ‘Mwambieni’ bijna 2,5 miljoen kijkers, terwijl hier niet veel mensen van haar hebben gehoord. Zuchu Othman Soud is 28 jaar, geboren in Zanzibar en nu actief vanuit Tanzania. Wat een aanstekelijke muziek.

Portugal. The Man – ‘What, Me Worry?’

Weer iets heel anders: Amerikaanse rock uit Alaska, of tegenwoordig uit Portland, Oregon. Met Woodstock scoorden ze in 2017 een redelijke albumhit in ons land. ‘Feel It Still’ was de bekendste single die daarbij hoorde. Nu zijn ze terug, met ‘What, Me Worry?’, dat zomaar weer een hit kon worden.

Charli XCX & Rina Sawayama – ‘Beg For You’

Twee uit Groot-Brittannië afkomstige zangeressen hebben elkaar eindelijk gevonden in dit duet. Charli zong eerder samen met Christine and the Queens en Caroline Polachek. Ze kiest nu opnieuw voor een cutting edge act, met dit als resultaat.

Orville Peck – ‘C’mon Baby, Cry’

Z’n galmende stem doet denken aan Roy Orbison terwijl z’n looks country ademen: Orville Peck is op en top Amerikaans maar dan wel met een snufje mysterie. En wie is die vol getatoeëerde cowboy met wie hij er uiteindelijk vandoor gaat?

Ed Sheeran & Taylor Swift – ‘The Joker and the Queen’

Tot slot de nieuwe van Ed Sheeran. Voor de fans van Ed Sheeran.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau