Zanger Jordan Roy maakt statement in knalroze jurk

Luister hier naar z’n nieuwe single ‘MAN’

14 februari 2022, Winq redactie, 3 minuten

Jordan Roy, een van de zangers in het RTL4-programma Better Than Ever, deelt zijn nieuwe single ‘MAN’, die gaat over het stigma rond gender. Om een statement te maken, ging hij voor de cover op de foto in een knalroze jurk. Luister hier naar zijn nieuwe track.

In het RTL – programma Better Than Ever maakte de kijker weer opnieuw kennis met X-Factor finalist Jordan Roy, die samen met Adlicious tweede werd in de talentenjacht. Hij zat op dat moment in een persoonlijke strijd.

Jordan Roy zag met zijn deelname aan Better Than Ever dan ook de perfecte kans om het zwijgen te doorbreken en hoopte met zijn verhaal anderen te kunnen helpen. Na ‘No Matter What’, waarin hij zingt over de onvoorwaardelijke liefde van een moeder wanneer haar zoon uit de kast komt, staat zijn nieuwe release in het teken van het stigma rondom gender.

Jezelf zijn

De single ‘MAN’ gaat over jezelf zijn. “Ik heb besloten dichter bij mezelf te blijven en vanaf nu meer van mijn eigen verhalen in muziek te gaan verwerken”, aldus Jordan Roy. “In het verleden was ik vaak bezig met de meningen van anderen, hoe zij mij zagen en welke nummers zij vonden dat ik moest zingen: zowel muzikaal, zakelijk als privé.”

Hij vervolgt: “Nu ik wat ouder ben, heb ik mijzelf ook volledig kunnen accepteren om wie ik ben en wat ik wil zijn. Ik hoop mensen nu ook te inspireren hetzelfde te doen. De zin ‘No social construct, no government, no religion, nobody can tell us who or what to be’ werd toen eigenlijk de inspiratie voor mijn nieuwe nummer.”

Jordan Roy

Hokjesdenken

“Ik wil mensen uit het ‘hokjesdenken’ laten stappen en met dit nummer het stigma van ‘man zijn’ ter discussie stellen. Want waarom horen jongens van blauw te houden en meiden van roze? Ik heb me mijn hele leven altijd wel ‘anders’ gevoeld, extraverter, creatiever en ook met ‘mannelijke’ en ‘vrouwelijke’ kanten. Dat maakt mij niet een minder mooi mens. En wat is nou precies een mán?

Ik ben in de kerk opgegroeid en daar krijg je bepaalde idealen, waarden en normen mee. Daar wordt voor je bepaald wie en wat je moet zijn. Iets wat tijdens het begin van mijn carrière dus ook weer werd gedaan door mensen uit de industrie.

Maar ik geloof daar niet zo in. Ik vind dat je vooral jezelf moet zijn, wat voor geaardheid, religie, kleding, visies of andere voorkeuren daar ook bij komen kijken. Daarom ben ik dit nummer gaan schrijven. Om los te komen van wat anderen van mij willen of verwachten en dat verhaal te delen zodat anderen ook diezelfde vrijheid mogen leren kennen en ervaren.”

Man in jurk 

“Omdat dit nummer zo'n grote (universele) boodschap heeft, kon ik ook niet anders dan een statement maken met de cover. Ik besloot om out of the box te denken en een roze jurk aan te trekken met hakken en make-up. In het oude Egypte was de rok een teken van status. Een rokdragend manfiguur wordt nu vaak als ‘afwijkend’ bestempeld.

Inmiddels is de broek voor iedereen heel normaal, maar een rok of make–up wordt nog veel te veel gelinkt aan vrouwelijkheid in plaats van algemeen geaccepteerd voor iedereen. En dit soort ideeën zijn aangeleerd, dus hopelijk kunnen we dit ook weer afleren en iedereen in zijn/haar/hen waarde kunnen laten.”

Outfit

Jordan Roy werkte voor de outfit samen met Isabell Schulz. Veel van haar creaties waren al te zien tijdens Drag Race Holland.

De single ‘MAN’ is nu te beluisteren via alle streamingdiensten, zoals hier via Spotify

Winq sprak enkele jaren geleden met Jordan Roy, lees hier het interview uit 2018.

Jordan Roy

Fotografie: Otto van den Toorn / Visagie: Oumnia Guigui

Magazine 119
De nieuwste editie van Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 119

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau