Friends was van 1994-2004 op tv te zien en wordt sindsdien wereldwijd herhaald. Ook staan de afleveringen op verschillende streamingplatforms. Sindsdien heeft de serie er telkens opnieuw fans bij gekregen.

Censuur

In China is de serie te zien op allerlei platforms met namen als Bilibil, Youku, Sohu, Tencent en iQiyi. Recentelijk hebben Chinese kijkers opgemerkt dat er iets is veranderd: van de toch al weinige verhaallijnen met een gay thema is niets meer te zien.

Zo is de relatie van de ex-vrouw van Ross, Carol, met Susan, niet meer terug te vinden. Ook de pilot-aflevering waarin Ross en Joey het hebben over de seksuele geaardheid van Carol, is veranderd. Een scène waarin Joey en Chandler elkaar een nieuwjaarszoen geven, is verdwenen.

Trending topic

De censuur is inmiddels trending topic op het social mediaplatform Weibo. Friends-fans schrijven daar onder meer: “Net doen of je iets niet hoort of ziet, betekent nog niet dat het niet bestaat.” Een ander voegt toe: “Dat een serie van bijna dertig jaar oud nu gecensureerd wordt, is een flinke stap terug.”

De Chinese overheid maakte vorig jaar september bekend dat er ‘geen vrouwelijke en abnormale mannen’ op tv te zien mogen zijn.

Bron: Attitude