Roze Filmdagen: bekijk de trailer van openingsfilm Swan Song

Ook de thema's van dit jaar zijn bekend

16 februari 2022, Winq redactie, 3 minuten

Swan Song gaat over een ooit flamboyante kapper die zit weg te kwijnen in een bejaardentehuis, totdat een voormalige klant hem opzoekt om haar laatste wens in vervulling te laten gaan. Het is de openingsfilm van de Roze Filmdagen. Bekijk hier de trailer.

Naast de bekendmaking van de openingsfilm Swan Song maakt de organisatie van de Roze Filmdagen ook de thema’s van dit jaar bekend. Swan Song trapt de 25e editie van het evenement af op 10 maart.

Swan Song vertelt het verhaal van de ooit zo lamboyante kapper Pat Pitsenbarger, vroeger de onbetwiste ster van het homoleven in een klein stadje in Ohio, die zit weg te kwijnen in een bejaardentehuis. Wanneer zijn voormalige beste klant als laatste wens heeft dat hij haar kapsel van de nodige postume glamour voorziet, vertrekt hij op een uitbundige reis langs oude rivalen, nieuwe ontmoetingen en opzienbarende outfits. Met Udo Kier in wellicht zijn beste rol ooit, fantastische bijrollen van Linda Evans (Krystle uit Dynasty) en Michael Urie en een verhaal vol warmte is dit een juweeltje vol melancholie, hoop en troost.

Ook zijn er dit jaar wederom verschillende thema’s waaraan de films zijn opgehangen. Dit zijn ze.

THE FUTURE OF QUEER CINEMA

De golf van toegenomen bewustzijn over representatie, inclusie en verschillende vormen van privilege laat zich ook binnen de queer cinema duidelijk gelden. Dat is mooi, want alhoewel ook in de mainstream cinema wat meer lhbtq thema’s opduiken, ligt de grootste nadruk daar nog wel op ‘keurige’ middle-class gay & lesbian verhalen uit westerse landen. Dat kan spannender en origineler, vinden steeds meer filmmakers uit de hele wereld – een verrijking die we van harte willen ondersteunen en laten zien. De persoonlijke verhalen vanuit de community doorbreken de dominantie van de cis heteronormatieve vertelstructuur. Dat de community ook nog het heft in eigen hand neemt op elk mogelijk niveau binnen het creëren van filmische vertelling, biedt originaliteit en vernieuwing en waarachtige representatie. As We Like It en Potato Dreams of America zijn films binnen dit thema die vertoond zullen worden op Roze Filmdagen 2022.

TRANSFORMING WORDS

Verhalen roepen beelden op. Een filmscript start met geschreven taal voor het in beeldtaal wordt omgezet. Film en literatuur zijn altijd al een vruchtbaar duo geweest: toneelstukken, romans, poëzie en spoken word – ze hebben allemaal tot films geleid die soms dicht bij het geschreven woord blijven, en er dan weer een compleet andere interpretatie van geven. In alle gevallen ontstaan nieuwe, unieke meesterwerken die een extra dimensie aan het origineel geven. The Schoolmaster Games geeft een eigen interpretatie aan het geschreven woord, terwijl Summertime zich richt op spoken word. Beide films zijn te zien bij Roze Filmdagen 2022.

WHEN ONE DOOR CLOSES

Er is een opvallend aantal films met een gelijksoortig startpunt voor hun verhaal: de hoofdpersoon wordt vanwege het overlijden van een dierbare of familielid geconfronteerd met een verleden. Het kenmerkt een realiteit die veel queer mensen herkennen: om jezelf te kunnen zijn, heb je vaak ingrijpende keuzes moeten maken om uit je oude omgeving te breken. Een botsing tussen die twee werelden zal zeker conflicten opleveren. My Fiona en Rurangi zijn prachtige films die dit thema op eigen manier belichamen.

MY BODY, MY TEMPLE 

De huidige maatschappij heeft een verwarrende en tegenstrijdige omgang met expliciet zichtbare seksualiteit en lichamelijkheid. Aan de ene kant een nieuw soort preutsheid, waarin een redelijk onschuldig kinderprogramma met blote mensen tot verhit debat leidt, en waar zelfs op Pride-manifestaties geprobeerd wordt de fetisj-community minder zichtbaar te maken. Aan de andere kant staat het internet vol met instant-toegankelijke porno, met zeker niet altijd wenselijke gevolgen voor het zelfbeeld. Tegelijk is er ook toenemend verzet tegen het ideaalbeeld van de slanke, gespierde of anderzijds genormeerde lichamen. In zowel documentaires als features worden de verbanden tussen seks, identiteit en transformatie op originele wijze onderzocht. Glück en The Perfect David zijn twee voorbeelden van de films binnen dit thema waarin het menselijk lichaam centraal staat.

DUTCH DELIGHTS

Naast de talloze internationale producties die het festival jaarlijks rijk is, zouden we bijna vergeten dat ook genoeg bijzondere lhbtq films in eigen land gemaakt worden. We zijn er trots op om ook deze editie weer een verscheidenheid aan korte Nederlandse producties te tonen. Een van de films binnen dit thema maakt kans om genomineerd te worden voor de internationale Iris Prize (Cardiff) waarvoor Roze Filmdagen een nominerend festival is. De winnaar ontvangt £30.000 om een nieuwe film te maken. Awake en Speed Limit zijn twee van de shorts die te zien zullen zijn bij Roze Filmdagen 2022.

Bekijk het complete programma op RozeFilmdagen.nl
 

Magazine 122
De nieuwe Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau