Nieuwe documentaire Tim den Besten: Van de andere kant

Donderdag 31 maart, 20.55 uur, VPRO, NPO 3

Leestijd: < 1 min

Zijn hele leven vraagt Tim den Besten zich al af of je als homo geboren wordt. Is hij een ‘foutje van de natuur’ of word je homo door omstandigheden? Dit is het thema van zijn nieuwe documentaire met de naam Van de andere kant.

Zijn hele leven vraagt Tim den Besten zich al af of je als homo geboren wordt. Is hij een ‘foutje van de natuur’ of word je homo door omstandigheden? Hoewel het bepaald geen populaire vraag is om te stellen dringt hij zich door ontwikkelingen in de maatschappij de laatste tijd sterker op dan ooit tevoren. In zijn nieuwe documentaire Van de andere kant onderzoekt Tim of je iemands seksuele voorkeur kan beïnvloeden en scherpt hij zijn visie op zijn eigen seksualiteit aan. Daarbij gaat hij geen enkele ontmoeting uit de weg.

Aangeboren of aangeleerd

In Nederland en omliggende landen wappert de regenboogvlag steeds vaker en de lhbtq-gemeenschap roert zich met kleurrijke Prides. Maar een groeiende groep mensen in Europa, van rechts-conservatieven die de media wantrouwen tot jonge orthodoxe christenen, ziet lhbtq niet als een verzamelnaam voor mensen met verschillende seksuele voorkeuren, maar als een ideologie die gepropageerd wordt en een bedreiging vormt voor het traditionele gezinsleven. Ze stellen dat homoseksualiteit niet aangeboren is, maar aangeleerd of het gevolg van trauma. 

Keuze of actie

Op een geheime locatie in Hongarije bezoekt Tim een internationale conferentie waar wetenschappers, therapeuten en zogeheten ex-gays elkaar treffen. Zij zijn voorstander van conversietherapie: therapie die je helpt je homoseksuele gevoelens opzij te zetten.‘Lustgevoelens voor hetzelfde geslacht zijn alleen een symptoom, ze zijn niet wie je bent,’ zegt een van de deelnemers tegen Tim. ‘Homoseksualiteit is een keuze, een actie’.

Fluïde en vrij

Op een middelbare school in Nederland ziet hij juist hoe fluïde en vrij de jonge generatie is op het gebied van gender en seksuele oriëntatie. In beide gevallen is de vraag: kún je iemands seksuele voorkeur beïnvloeden? ‘Er is zoiets als seksuele fluïditeit,’ zegt een Ierse man die therapie geeft aan mensen die ex-gay willen worden. ‘Het lijkt nu misschien onmogelijk dat je ooit straalverliefd wordt op een vrouw’, zegt hij tegen Tim, ‘maar voor je eigen mentale gezondheid zou het goed zijn die deur niet dicht te doen’. Op de school treft hij juist een klimaat aan waarbinnen je wordt gestimuleerd om je seksuele identiteit te ontdekken, ook als die juist allesbehalve heteroseksueel is. Terwijl Tim steeds meer inzicht krijgt in de contrasterende denkwerelden, scherpt hij ook zijn visie op zijn eigen seksualiteit aan. 

Van de andere kant is op donderdag 31 maart om 20.55 uur bij de VPRO op NPO 3. Kijk voor meer informatie op vpro.nl/vandeanderekant.

Coverbeeld: Diederick Bulstra

Powered by Labrador CMS