Een zeventiende-eeuws portret van jongetjes met lange jurken aan. Een groot schilderij met de transformatie van Hermaphroditus. Scènes van de godin Artemis en haar vrouwelijke metgezellen. Of het oudste portret in de collectie van een man die een relatie had met een man. Het zijn enkele voorbeelden die ter sprake komen in de lhbtq-tour van het Gentse MSK. Het is de eerste lhbtq-rondleiding ooit in een Belgisch museum waar kunst vertoond wordt.

Herkenbaar voor iedereen

Aan de Provinciale Zeeuwse Courant vertelt museumdirecteur Manfred Sellink dat lhbtq-thema’s niet meer zijn weg te denken uit het dagelijkse leven, maar dat er tegelijkertijd nog Europese landen zijn die anti-lhbtq-wetgeving willen invoeren. “Wij willen niet stil blijven in dit discours, en lanceren daarom als eerste een lhbtq-tour door de museumcollectie. Daarin staat de gids stil bij ‘andere’ verhalen die letterlijk aan de muren hangen, maar verborgen bleven tot nu. Hiermee streven we ernaar dat iedereen die hier binnenwandelt, zichzelf kan herkennen in de kunst die hier aan de muren hangt.”

Inspiratie

Het MSK deed inspiratie op in het Londense Victoria and Albert Museum en in het Amsterdam Museum, waar soortgelijke rondleidingen zijn gehouden. De tour is volledig samengesteld door betrokkenen uit de lhbtq-gemeenschap, vervolgt Sellink. “Voor hen is de boodschap duidelijk: lhbtq-thema’s hangen overal in de zalen, maar bleven jarenlang verborgen. Het wordt dan ook hoog tijd om die blinde vlek weg te werken.”

Meld je nu aan

Een eerste rondleiding werd gehouden op zaterdag 12 februari. De eerstvolgende lhbtq-tour staat gepland voor zaterdag 26 februari en die begint om 10:30 uur. Op 5 maart en gaat de tour van start om 14:30 uur. De rondleiding duurt anderhalf uur. Een plekje reserveren kan via de website van het MSK.

Coverbeeld: François-Joseph Navez, 'De nimf Salmacis en Hermaphroditus', 1829, MSK Gent