In tijden van crisis of oorlog worden altijd eerst de kleine gemarginaliseerde groepen geraakt, zeggen zowel Irene Hemelaar als Rémy Bonny. Hemelaar maakt zich zorgen om de lhbtq-gemeenschap in Oekraïne. “De situatie heeft veel impact op de vrijheid van lhbti+ mensen. Als de vrijheid beperkt wordt, vormt dat tegelijkertijd een voedingsbodem voor extreemrechtse groeperingen.”

Vrijheid staat onder druk

Bonny vult aan dat Oekraïne de afgelopen tien jaar juist stappen in de goede richting heeft gezet op het gebied van lhbtq-rechten. Die vrijheid staat nu onder druk, zo blijkt uit het bericht dat zijn organisatie Forbidden Colours heeft ontvangen van de Amerikaanse inlichtingendienst.

Hij vertelt dat wanneer er een totale invasie zal komen vanuit Rusland, er al een ‘kill list’ is gemaakt waarbij ‘human right defenders’ opgeroepen worden en daarna mogelijk geliquideerd. Bonny zegt dat dit een statement is van Rusland tegen het Westen. “Lhbti’s worden vanuit Russisch oogpunt gezien als een deel van de Europese waarden waartegen ze strijden.”

Rechten terug naar nul

Hemelaar stelt dat de rechten voor lhbtq’s teruggaan naar nul als Oekraïne wordt ingelijfd door Rusland. De vrijheid om te demonstreren zal verdwijnen, net als politiebescherming. Ook zal de anti-haatwet die aangenomen zou worden, weer naar de achtergrond verdwijnen.

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister dan naar de podcast van Vroeg!.

Coverbeeld: UnSplash