In het nieuwe besturingssysteem van Apple, iOS 15.4, zal een nieuw stemgeluid worden toegevoegd die niet specifiek mannelijk of vrouwelijk klinkt, maar genderneutraal. De techgigant heeft bekendgemaakt dat de stem is ingesproken door ‘een lid van de lhbtq-gemeenschap’, maar wie dat precies is, houdt Apple voor zich.

Persoonlijk

Apple liet aan de technieuwssite Axios weten dat ze blij zijn dat gebruikers straks meer keus hebben. “Miljoenen mensen over de hele wereld vertrouwen elke dag op de hulp van Siri. We willen daarom voor een zo persoonlijk mogelijk gebruik zorgen.”

Het nieuwe besturingssysteem wordt sinds 22 februari uitgerold. De genderneutrale stem van Siri vind je onder optie nummer vijf. Hoewel de naam niet naar buiten wordt gebracht, gebruikt Apple intern de naam ‘Quinn’ om de stem aan te duiden. Dit is volgens PinkNews wellicht een verwijzing naar de Canadese transgender voetballer met dezelfde naam.

Diversiteitsslag

De nieuwe stem is onderdeel van een diversiteitsslag die Apple aan het maken is. Min of meer een jaar geleden kreeg Siri twee stemopties die waren ingesproken door zwarte acteurs. Ook is de vrouwelijke stem van Siri niet meer te horen als basisinstelling: bij de set-up moeten gebruikers nu zelf eerst hun voorkeur aangeven.

Desondanks kwam er vorig jaar nog forse kritiek op Apple, toen uit een onderzoek bleek dat lhbtq-gerelateerde apps in 152 verschillende landen werden gecensureerd door ze uit de Apple Store te weren.

Coverbeeld: UnSplash