Design

7 x geblokt, zwart-wit én gerasterd design

Checkmate

13 oktober 2022, Joline van den Oever, 2 minuten

Geblokt, zwart-wit en gerasterd: Kunstenaar Escher – bekend om zijn wiskundige schilderkunst – zou deze schaakmat-trend wel kunnen waarderen. Let’s play!

Schaakmat

Wat: Square-vloerkleed
Waar: www.nordicknots.com
Wat kost dat: vanaf 275 euro voor 75x250 cm

Van groene, roze, gele, beige tot bruine blokjes, het Square-vloerkleed van Nordic Dots is er in vijf kleurcombinaties en van klein (75 x 250 cm) tot XL (250 x 350 cm). Voor je voeten niets dan het beste: je loopt namelijk over Nieuw-Zeelandse wol van hoge kwaliteit, die met de hand geweven wordt in het Indiase Bhadohi.

Papier hier

Wat: Cut & Paste-tafellamp
Waar: www.lampenmaster.nl
Wat kost dat: 199 euro

Tape en karton, het zijn de go-to materialen van ontwerpers om een prototype in elkaar te flansen. In haar ontwerpproces ontdekte Annebet Philips dat haar experimenten met meubels van karton en tape eigenlijk al eindresultaat-waardig waren. Zo maakte ze voor Italiaans designmerk Seletti lichtgewicht lampen, spiegels en een klok van gerecycled karton.

Schaaktafel

Wat: Chess-bijzettafel
Waar: www.moooi.com
Wat kost dat: 1050 euro

Alleen de schaakstukken zijn nog nodig: met tafel Chess van Nederlands designmerk Moooi heb je altijd een schaakbord bij de hand met exact het juiste aantal van 64 vlakken. Slim bedacht door Toni Meneguzzo en Lena Modig van Zweedse designstudio Front.

Check!

Wat: Check Black-lamp
Waar: www.klevering.nl
Wat kost dat: 98,95 euro

Geen lullig lampje: deze 42 centimeter hoge Check Black met geblokte keramieken voet. Zijn katoenen roze kap heeft een diameter van 25 centimeter. Zet de sfeermaker op een prominente plek en hij steelt de show.

Beestenboel

Wat: High Fidelity Losanghe-plaid
Waar: www.fornasetti.com
Wat kost dat: 850 euro

Wijlen Piero Fornasetti deelde zijn kijk op dieren en architectuur in kunstig schilderwerk en servies. Zijn stijl en dessins leven voort in homewear-merk Fornasetti, zoals de welbekende slapende kat, hier afgebeeld op een luxe plaid van 200 bij 140 centimeter. Gemaakt van superzacht merinowol, dus dit sjieke kleedje kan niet zomaar in de wasmachine. Leg maar even weg dus, als je een pizza besluit te eten op de bank.

Black&White

Wat: Check Square-kussen
Waar: www.klevering.nl
Wat kost dat: 49,95 euro

Zo hoekig als-ie eruitziet, zo zacht voelt het Check Square-kussen als je je hoofd erop laat rusten. Dit geblokte kussen van 40 bij 40 centimeter is namelijk voorzien van krullend teddytextiel dat garant staat voor een avondje knuffelen op de bank, al dan niet alleen.

Game on

Wat: Handgemaakt schaakspel
Waar: www.four-leaves.com
Wat kost dat: 350 euro

Eerst even uitvogelen wie wie is, de schaakstukken van dit handgemaakte spel zijn namelijk geïnspireerd op de Esala Perahera, ook wel het Festival van de Tand: de grootste traditionele optocht binnen het boeddhisme, die elke zomer door de plaats Kandy trekt, Sri Lanka’s voormalige hoofdstad. Zo zijn de paarden vervangen door sierlijke olifanten, vakkundig met de hand gesneden uit rubber- en ginikuru-hout op de werkplaats van meneer Athukorala. Samen met twaalf ambachtslieden wordt het schaakspel – ooit een belangrijk pronkstuk voor de Sri Lankaanse elite – daar minutieus beschilderd. Niet alleen prachtig om thuis op tafel te hebben staan, de schaakset dient ook nog een goed doel: van elk verkocht exemplaar kan een weeskind in Sri Lanka een jaar lang naar school.

Magazine 122
De nieuwe Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau