Al meer dan 30 tips!

Het ultieme gay HBO Max-overzicht

Alle films en series die je moet zien

19 oktober 2022, Winq redactie, 13 minuten

Een filmpje of serie is altijd een goed idee, helemaal als er een queer-verhaallijn in zit. Wij grasduinden door het huidige aanbod van HBO Max en zochten de films en series die je zeker in je lijst moet zetten.

120 BPM
De film speelt zich af rond 1992, ongeveer tien jaar na de uitbraak van de aidsepidemie. In die periode stierven seropositieve mensen massaal en sloot regisseur Robin Campillo zich aan bij activistengroep Act Up-Paris. Op het Filmfestival van Cannes regende het prijzen voor deze film over aidsactivisten in het Parijs van de jaren negentig. Lees hier ons interview met regisseur Robin Campillo.

Angels in America
Indrukwekkende verfilming van het iconische toneelstuk over de aidsepidemie in de jaren 90, met glansrollen van o.a. Meryl Streep, Al Pacino en Emma Thompson.

Beginners
Olivers (Ewan McGregor) leven staat op zijn kop als zijn vader Hal (Christopher Plummer) hem vertelt dat hij terminale kanker heeft én een jongere minnaar. Zijn vader besluit op zijn 75ste alsnog uit de kast te komen en op de valreep van zijn leven te genieten, terwijl bij de jonge Oliver de relaties keer op keer stuklopen en de eenzaamheid toeneemt.

Behind the candelabra
Dat beroemde Las Vegas-performer Liberace gay was, bleef tot aan z'n dood een publiek geheim. Deze film werd gebaseerd op de memoires van Scott Thorson, Liberace's 'assistent' en partner.

Call me by your name
Voor wie ooit hevige kalverliefde heeft ervaren, komt de finale van Call Me By Your Name aan als een mokerslag. Zelden slalomde een liefdesverhaal zo vakkundig om alle clichés heen. Lees hier onze recensie van deze inmiddels legendarische film.

Ellen DeGeneres: The beginning
Nadat komiek Ellen DeGeneres in haar sitcom Ellen geschiedenis schreef door uit de kast te komen op primetime tv, werd ze overal uitgekotst. Haar serie werd geannuleerd en ze kwam jarenlang niet meer aan de bak. In deze comedyspecial vertelt DeGeneres over die jaren, en hoe ze toch weer opkrabbelde.

Lees ook

Meer dan 80 tips!

Het ultieme gay Netflix-overzicht

Het ultieme gay Videoland-overzicht

Alle films en series die je moet zien

Het ultieme gay Disney+ overzicht

Ready, set, go!

Het ultieme gay en queer NPO Plus-overzicht

Alle films en series die je moet zien

Ellen DeGeneres: Here & Now
In deze tweede comediypecial vertelt openlijk lesbische komiek Ellen DeGeneres over dagelijkse beslommeringen en probeert ze de humor van het moderne leven in te zien.

Été 85 / Summer of 85
Verfilming van young adult-roman Dance on my grave, vertelt over eengepassioneerde zomerliefde in het zonovergoten Frankrijk die het leven van eenjonge zoekende tiener voor altijd zal veranderen.

Girl
Deze film is een lyrisch ontvangen drama over een jonge trans persoon die ballerina wil worden. Lees hier ons interview met de Belgische regisseur Lukas Dhont.

God’s Own Country
Johnny, een typische boerenlul uit het Engelse Yorkshire, moet ervoor zorgen dat zijn vaders schapenboerderij overeind blijft. Zijn leven komt op zijn kop te staan wanneer de knappe Roemeens gastarbeider Gheorge op de boerderij komt helpen. Lees ook onze recensie van God's Own Country

Hacks
De bíjna uitgerangeerde stand-upkomiek Deborah Vance wil haar act opfrissen en huurt de jongere Ava in om teksten voor haar te schrijven. We ontmoeten ook haar personal assistant Marcus, die een oogje heeft op een onderhoudsmedewerker, en haar gekke dochter DJ, die een belachelijk juwelenimperium runt.

It's a Sin
Russel T Davies, bedenker van series als Queer as Folk en Years and Years, gaat terug in de tijd met It's a Sin. Een krachtig verhaal over gekozen families, de liefde en de onvermijdelijke verliezen die gepaard gingen met de aidscrisis van de jaren tachtig. Een interview met Russel lees je hier

La vie d'Adèle / Blue is the warmest colour
Deze film van Franse regisseur Abdellatif Kechiche, over een 17-jarig meisje dat haar seksualiteit ontdekt, won in 2013 de Gouden Palm op het Cannes Filmfestival. De hoofdrolspelers zwoeren na afloop nooit meer met de regisseur te willen werken, na strubbelingen op de set.

The Laramie project
Verfilming van het gelijknamige toneelstuk, over de gruwelijke moord op Matthew Shepard. Hij werd beroofd, in elkaar geslagen, gemarteld en aan een hek vastgebonden. Hij werd pas meer dan vijftien uur later bewusteloos gevonden, en overleed zes dagen later in een ziekenhuis. Zijn ouders besloten zich vervolgens in te zetten voor acceptatie van homo's.

Legendary
Competitie waarin verschillende ballroomhouses strijden om de kroon. Met o.a. Jameela Jamil (The Good Place) en Keke Palmer (Nope) in de jury.

Looking
Toen Looking begin 2014 voor het eerst op HBO werd uitgezonden waren de meningen verdeeld. Niet iedereen vond de avonturen die Patrick, Dom en Agustín in San Francisco beleefden een goede vertegenwoordiging van de gayscene. In tegenstelling tot wat vaak in ‘mainstream’ series gebeurt, werden de personages in Looking echter niet als karikaturen neergezet, en in tegenstelling tot wat vaak in gay films en series gebeurt, werden de personages niet opgezadeld met clichématige problematiek als coming-out of angst voor hiv.

My favorite shapes by Julio Torres
Vrij absurdistische multimedia comedyspecial van openlijk homeseksuele komiek en Saturday Night Live-schrijver Julio Torres.

The Normal Heart
Film over de opkomst van aids in het New York van begin jaren 80, verteld door de ogen van schrijver en activist Ned Weeks, gespeeld door Mark Ruffalo. Met sterrencast, waaronder Matt Bomer, Jim Parsons, Jonathan Groff (Looking) en Julia Roberts.

Pride
Met Pride maakte regisseur Matthew Warchus de beste feelgood-movie van de afgelopen jaren, over een van de bizarste episodes uit derecente Britse gay-geschiedenis. In 1984 verklaarde een groep Londense homo’s zich solidair met de stakende mijnwerkers. De ongebruikelijke verbroedering verliep uiteraard niet zonder slag of stoot.

Over een alleenstaande moeder uit de Britse arbeidersklasse, haar 10-jarige dochter en een bevoorrechte homoseksuele man. Samen vormen ze een disfunctioneel gezin dat er alles aan doet om op het rechte pad te blijven.

Schitt's Creek
In deze komedieserie zie je wat er gebeurt als de rijke familie Rose in één klap hun fortuin kwijtraakt. De enige oplossing is verhuizen naar het dorpje Schitt's Creek, dat vader Rose ooit als grapje aanschafte voor z'n zoon. In Schitt's Creek zien we o.a. Dan Levy als David, de pretentieuze (en panseksuele) zoon, en Annie Murphy als dochter Alexis, bekend van de hit 'A little bit Alexis'. Catherine O'Hara steelt de show als wereldvreemde moeder Moira, die in élke scène een andere pruik draagt.

A Single Man
Deze verfilming van het gelijknamige boek van Christopher Isherwood, gaat over een dag uit het leven van George. Hij doceert Engels, leest graag en is onlangs door een auto-ongeluk z’n vriend verloren. Daar heeft George het moeilijk mee. Lees hier ook onze recensie.

Six feet under
Als begrafenisondernemer Nathaniel Fisher komt te overlijden, moeten zijn kinderen het familiebedrijf voortzetten. Inclusief David, die stiekem een relatie heeft met politie-agent Keith.

Tomboy
De 10-jarige Laure verhuist met diens familie naar een nieuwe plek. Tijdens de zomervakantie, wanneer alle kinderen uit de buurt buiten spelen, voelt Laure zich buitengesloten. Totdat Laure op een dag Lisa ontmoet. Laure stelt zich aan haar voor als Mickaël. Lisa introduceert Mickaël bij de kinderen uit de buurt en al snel is Mickaël één van hen. Naarmate de tijd voorbijgaat, wordt de relatie tussen de twee steeds hechter, maar ook gecompliceerder.

Transhood
Deze documentaire, die tijdens een periode van vijf jaar werd gefilmd, volgt vier trans kinderen van 4, 7, 12 en 15. Het laat op luchtige maar aangrijpende wijze zien hoe hun families met hun genderidentiteit omgaan.

The White Lotus
Deze serie speelt zich af in een vakantieresort op Hawaii. Manager Armond (Murray Bartlett, die we nog kennen van Looking) doet het uiterste om z'n gasten tevreden te houden, en ondertussen heeft hij een oogje op een van z'n medewerkers. Incl. geniale rol van Jennifer Coolidge.

Wig
Een documentary uit 2019 over Wigstock, een jaarlijks dragfestival in New York. Het festival werd in 2018 nieuw leven ingeblazen door Lady Bunny en acteur Neil Patrick Harris. Met o..a. Naomi Smalls en Willam Belli.

We're here
In deze realityserie laten RuPaul's Drag Race-kandidaten Bob the Drag Queen, Eureka O'Hara en Shangela zich volgen terwijl ze door kleine plaatsjes in Amerika trekken en bewoners proberen mee te krijgen in hun optredens.

...en verder:

Vooruit, deze films en series hebben misschien geen lhbtq-hoofdrolspeler, maar genieten toch een bepaalde populariteit binnen 'onze' community.

The Flight Attendant
Spannende én komische serie waarin stewardess Cassie (Kaley Cuoco) tijdens een stop-over een date heeft met Alex (Michiel Huisman), die bloederig afloopt. Cassie probeert met hulp van haar vrienden uit te zoeken wat er in godsnaam met Alex is gebeurd.
Beeld: Phil Caruso

Sex and the City
De baanbrekende serie die helaas niet heel tijdloos bleek te zijn. Ja, het is nog steeds genieten om de avonturen van Carrie, Miranda, Charlotte én Samantha te volgen, maar pas op voor homofobie, transfobie en racisme.

And just like that...
In dit vervolg op de immens populaire serie Sex & the City, zien we hoe het verdergaat met Carrie, Miranda en Charlotte. Helaas zit Samantha vanwege desintresse van actrice Kim Cattrall  'in het buitenland' en slaan de schrijvers met hun te dik aangezette 'wokeness' in de eerste afleveringen de plank mis, maar gaandeweg wordt de serie beter.

True Blood
Belachelijke maar héérlijke vampierenserie waarin de ene na de andere hete man strijdt om de hand van hoofdpersoon Sookie. Met veel homo-erotiek en wat blote billen op z'n tijd.

Interview with the vampire
Nóg meer vampieren, Brad Pitt, Tom Cruise én homo-erotische scènes? Count us in! Incl. rolletje van Kirsten Dunst.

The Comeback
In deze bizarre 'realityserie' volgen we Valerie Cherish (Lisa Kudrow uit Friends), een uitgerangeerde actrice die hoopt op een doorstart van haar carrière. Als ze een rol krijgt in een nieuwe komedieserie is de voorwaarde dat ze zich óók laat volgen voor een realityserie, en The Comeback zijn de ongemonteerde beelden van die serie. Klinkt ingewikkeld, is het niet. Valerie wordt in haar reis terug naar de top o.a. bijgestaan door haar flamboyante stylist Mickey.

The Bodyguard
Deze film heeft álles: actie, spanning, romance én die onvergetelijke liedjes. Rachel Marron (gespeeld door Whitney Houston) wordt al enige tijd bedreigd. Haar management huurt een bodyguard (Kevin Costner) in om haar te beschermen. Ze worden verliefd, en gaandeweg wordt duidelijk wie er écht achter alle bedreigingen zit...

Somebody Somewhere
Een tragikomisch pareltje. In het eerste seizoen volgden we Sam, die probeert het recente verlies van haar zus te verwerken. Dat wil niet echt lukken, tot ze Joel tegen het lijf loopt, een christelijke, homoseksuele klasgenoot van vroeger die haar een zetje in de juiste richting geeft. Seizoen twee is vanaf 24 april te zien.

Hoofdfoto: HBO Max

Magazine 122
De nieuwe Winq is uit!
Artikelen in dezelfde serie - Winq kijktips!

Bekijk de trailer van Nimona, een queer animatiefilm op Netflix

Kijktip: Twee verliefde jongens in Turn It Around

“Mensen vinden het moeilijk om naar homoseks te kijken”

Bekijk de korte film Dino At The Beach

Bekijk de gay webserie Open to It

Het ultieme gay Netflix-overzicht

Laatste seizoen Love, Victor gaat over zoektocht naar identiteit

Het ultieme gay Disney+ overzicht

Bekijk de teaser van Uncoupled, over een man die gedumpt wordt door z’n echtgenoot

Dit is de top tien van gay films met een happy end

Zaterdag bij Ik Vertrek: Sean en Martijn beginnen gay resort op Curaçao

Bekijk de trailer van Legendary, een afvalrace waarin de ballroomcultuur centraal staat

Nieuwe Netflixserie ‘Heartstopper’ vooral heel zoet

Kijktip: Canadese comedy Sort Of met Bilal Baig vanaf 12 mei te zien op NPO

Heartstopper op Netflix: bekijk de eerste beelden

Nieuw op Ziggo: Yelllowjackets, bekijk hier de trailer

Nu op Netflix: Queer Eye Germany

Laat álles uit je handen vallen: The Golden Girls staan op Disney+

Nieuw op Netflix: The Invisible Thread, over een tiener met twee vaders

Bekijk de trailer van Nan, The Movie

Binnenkort op Netflix: Heartstopper, over twee klasgenoten die elkaar meer dan leuk vinden

Janet Jackson docu eindelijk in Nederland te zien

Deze romantische films en series op Netflix mag je niet missen

Nieuwe docu: wat gebeurt er als een profvoetballer uit de kast komt?

Het ultieme gay Videoland-overzicht

Deze prachtige queer films vind je op CineMember

De ver’gay’ten films van de afgelopen jaren

Het ultieme gay en queer NPO Plus-overzicht

Michiel van Erp: “Ik ben een laatbloeiende activist”

Loiza Lamers krijgt eigen docuserie op Videoland

Jamie-acteur Max: “Ik dacht niet dat ik de rol echt zou krijgen”

Vrijdag op Netflix: het derde seizoen van Sex Education

Enfant terrible: Seks, drugs en bonje

Bekijk de trailer van The Male Gaze: Three’s Company

Roze Filmzomer: Rafiki nu te zien op Picl

Roze Filmzomer: The Miseducation of Cameron Post nu op Picl

Roze Filmzomer: moderne western Cowboys nu te zien op Picl

Billy Porter schittert in nieuwe trailer van Cinderella

Nieuwe YouTube-serie X-Y-SEX: seksuele voorlichting volgens je eigen letter

Roze Filmzomer: Are We Lost Forever nu te zien op Picl

'Rocketman' is extravagant, expliciet en oprecht

“Ik heb in rare uithoeken naar liefde, aandacht en acceptatie gezocht”

Onthullende docu over wereld achter OnlyFans

Bekijk de Braziliaanse film Dry Wind, over een broeierige affaire in de bossen

Kijktips: 5x vakantiegevoel vanuit je luie stoel

Bekijk de trailer van gay kerstfilm The Christmas Setup

Nieuw op Videoland: deze Prince Charming zoekt een man

Oreo komt met regenboogkoekjes én een korte film: Proud Parent

Bekijk deze vijf korte gay-films uit Italië

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau