Design

7 x onweerstaanbaar glas

Geanimeerd glas

22 maart 2022, Joline van den Oever, 2 minuten

Lekker luchtig, stijlvol en toch niet té aanwezig: glas maakt een retour in het interieur. Door de toevoeging van kleur wordt het ooit zo koude, kille en harde materiaal opeens een vrolijke, speelse en stijlvolle toevoeging.

Knus

Wat: 'Vela'-kamerscherm
Waar: www.arflex.it
Wat kost dat: 2.361 euro  

Designduo Bernhardt & Vella bedacht iets moois van glas, ditmaal voor Italiaans meubelmerk Arflex. Het ‘Vela’-kamerscherm bakent ruimtes af, zonder het zicht te belemmeren. Het ontwerp werd al ver voor de Covid-19 uitbraak bedacht, maar is nu stiekem ook nog eens hartstikke corona-proof, zonder ongezellig te zijn.

Mindblowing

Wat: 'Wonder'-lamp
Waar: www.seletti.it
Wat kost dat: 259 euro 

Hij blaast zijn glazen bubbel zelf, deze in hars gegoten Griekse kop. Ook wel de ‘Wonder’-lamp van Italiaans designmerk Seletti, een humoristisch ontwerp van de recalcitrante designer Uto Balmoral. Knip de lamp aan om de kauwgombal in een gloeiende zachtroze lichtbron te veranderen en get blown away!

Douche 's gek

Wat: 'Nouveau'-douche-scherm
Waar: www.ex-t.com
Wat kost dat: 2.308 euro

Italiaans badkamermerk Ex.T voegt een ‘pop of colour’ toe aan de badkamer met de introductie van de ‘Nouveau’-doucheschermen. Zo’n zachtroze of pastelgroen scherm geeft gelijk een stijlvolle dimensie aan het (meestal) kleinste kamertje van het huis. Ga voor vierkant, of extra bijzonder: een glasplaat met een boogvormige afgeronde bovenkant. Een idee van designduo Bernhardt & Vella, bestaand uit de Duitse Ellen Bernhardt en Italiaanse Paola Vella.

Finse finesse

Wat: Iittala's jubileum-collectie
Waar: www.iittala.com
Wat kost dat: Van 25,90 euro voor het 'Kastehelmi'-sfeerlicht tot 249 euro voor de 'Aalto'-vaas

Geen glasmerk zo beroemd als het Finse Iittala, waar meesterglasblazers het ambacht van generatie op generatie doorgeven. Dit jaar mag het bedrijf maar liefst 140 kaarsjes uitblazen en dat vieren ze met de heruitgave van diverse klassiekers in twee nieuwe kleurstellingen: kalm donkergrijs en sprankelend ‘amethist’-paars. Ster van de show is de ‘Aalto’-vaas die Alvar Aalto al in 1937 ontwierp en die nog steeds als een warm broodje over de toonbank vliegt.

Noeste glasarbeid

Wat: 'Soda'-bijzettafels
Waar: www.miniforms.com
Wat kost dat: vanaf 690 euro

Maar liefst drie sterke vaklui komen te pas aan het maken van één glasgeblazen ‘Soda’- bijzettafel. Je zou het moeten zien: terwijl een meesterglasblazer kilo’s glas in een mal blaast, perst de ander de mal samen, waarna drie personen de tafel om zijn as draaien en de laatste finishing touch aanbrengen met een gasbrander. Vervolgens staat-ie behoorlijk stevig op zijn poten, want met zijn twintig kilo schop je dit tafeltje niet per ongeluk om.

Comfortabeler dan-ie lijkt

Wat: Ombré Glass Chair
Waar: www.germansermics.com
Wat kost dat: prijs op aanvraag

De Amsterdamse ontwerper Germans Ermičs brengt met zijn ‘Ombré Glass Chair’ een ode aan Shiro Kuramata’s iconische en vooruitstrevende ‘Glass Chair’ uit 1976. Kuramata was een van de eerste die aan de slag ging met het industriële lijmmiddel ‘photo bond 100’, waardoor hij zes glasplaten naadloos en onzichtbaar aan elkaar kon bevestigen. Zonder schroeven of andere zichtbare verbindingen. Ermičs maakte zijn hedendaagse variant uit slechts vier glasplaten, voorzien van een adembenemend regenboogachtig kleurverloop.

Through the liuwking glass

Wat: 'Liuw'-lichtcollectie
Waar: www.hedwichhooghiemstra.com
Wat kost dat: Klein: 899 euro, groot: 2750 euro

Of ze nu aan of uit staan, de ‘Liuw’-lampen van ontwerper Hedwich Hooghiemstra zijn kunstwerken op zich. De gelaagde composities van gekleurde glaspanelen vormen samen lichtobjecten waar je eindeloos naar kan blijven staren. Afhankelijk van het moment van de dag, de lichtval in huis en je standpunt, veranderen ze continu van uiterlijk. De kleine lampen (28 x 33 x 6,5) doen het goed als tafelmodel, de grote exemplaren (75 x 45 x 7,5 cm) zijn ware schilderijen voor aan de muur.

Beeld: Ronalds Smits (Liuw), Jussi Puikkonen (Ombre Glass Chair)

Magazine 122
De nieuwe Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau