Interview

Seksueel geweld tegen homo- en bi mannen: “De helft krijgt ermee te maken”

Tom (31) startte een bewustwordingscampagne

Leestijd: < 1 min

Toen hij zelf in aanraking kwam met seksueel geweld, richtte de Brits-Nederlandse Tom Garrod-Pullar (31) Menaswell op, een platform om meer aandacht te vragen voor seksueel geweld tegen mannen en trans en non-binaire personen.

Vier jaar terug werd Tom Garrod-Pullar gedrogeerd en misbruikt na een avondje uit. Toen hij daarover vertelde, wisten veel mensen in de lhbtq-gemeenschap niet wat ze moesten doen of zeggen. "Er waren zelfs mensen die mij de indruk gaven dat het normaal was wat me was overkomen. Ik had niet het gevoel dat de steun die ik kreeg sterk genoeg was. Dat maakte het moeilijk eroverheen te komen."

Tom ging op onderzoek uit en ontdekte dat grensoverschrijdende ervaringen vaker voorkomen binnen de lhbtq-gemeenschap. Om meer mensen hiervan bewust te maken richtte hij Mensawell op.

Op welke manier werken jullie?
“Wij zijn de eerste organisatie in Nederland die specifiek aandacht vraagt voor seksueel geweld tegen cisgender mannen en trans en non-binaire personen. We richten ons met veel van ons werk op de lhbtq-gemeenschap. We willen ervoor zorgen dat binnen die groep een beter begrip ontstaat van seksueel grensoverschrijdend gedrag, van wat het betekent om een ongewenste seksuele ervaring te hebben, maar ook hoe we ervoor kunnen zorgen dat queer plekken veilig zijn voor iedereen.

We werken samen met organisaties als kenniscentrum Rutgers, het RIVM en de GGD om ervoor te zorgen dat ook mannen die hulp zoeken de ondersteuning krijgen die nodig is. Mannen maken wel gebruik van een soa-test of PrEP-kuur, maar gaan niet altijd naar het Centrum voor Seksueel Geweld.”

Waarom is het voor jullie belangrijk hier nu aandacht voor te vragen?
“Ongeveer de helft van de homo- en biseksuele mannen in Nederland ervaart enige vorm van seksueel geweld*, tegenover minder dan 5 procent van hetero mannen in Nederland. Het afgelopen jaar verschenen er veel verhalen in de media over grensoverschrijdend gedrag die dit weerspiegelen. Dat is buitengewoon zorgwekkend. Het is belangrijk dat we begrijpen dat bepaald gedrag binnen onze gemeenschap andere mensen kan schaden. Organisaties die de gemeenschap vertegenwoordigen moeten hierin het voortouw gaan nemen. Er is leiderschap nodig om ons aan nieuwe normen te helpen.” 

Op jullie Instagram-platform delen jullie verhalen van mensen die seksueel geweld hebben ervaren. Wat is daar de gedachte achter?
“Persoonlijke verhalen zijn een van de meest krachtige hulpmiddelen om mensen te helpen een onderwerp te begrijpen en het stigma te verminderen. We krijgen reacties van mensen die vertellen door onze posts in te zien dat ze niet alleen zijn, of die door het lezen van de verhalen ontdekken dat zij zelf een ongewenste situatie hebben meegemaakt.” 

Wat raden jullie mensen aan die met seksueel grensoverschrijdend gedrag in aanraking komen?
“Het helpt om na een slechte ervaring te praten met mensen die je vertrouwt. Het kan ook goed de soapoli te bezoeken voor een test en een eventuele PEP-kuur. Daarbij is er het Centrum voor Seksueel Geweld. We raden mensen ook aan om aangifte te doen bij de politie, al kan het fijn zijn daarbij te worden ondersteund door bijvoorbeeld Roze in Blauw."

* Volgens het CBS ervaart 23% van de mannen seksueel geweld. Volgens Rutgers, VWS en RIVM komt het werkelijke getal in de buurt van 50 procent, omdat veel mannen die seks hebben met mannen niet durven te praten over seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Tom Garrod-Pullar
Tom Garrod-Pullar.

Powered by Labrador CMS