Movies that Matter: bekijk de lhbtq-films en bestel kaarten

Leestijd: < 1 min

Het Movies that Matter Festival komt er weer aan! Bekijk hier de zes films met een lhbq-thema, waaronder de Nederlandse bijdrage Liefsteling die gaat over de liefde tussen twee dames op leeftijd. Of The Therapy, over conversietherapie in Israël. De kaartverkoop is nu begonnen!

Het Movies that Matter Festival vindt dit jaar plaats van 8 tot en met 16 april. De openingsfilm is Navalny, de in het geheim gemaakte documentaire over de Russische oppositieleider Aleksej Navalny, dus actueler dan ooit. Bekijk hier alvast de festivaltrailer.

Zoals we van de organisatie gewend zijn, is er ook weer een uitgebreid aanbod van films met een lhbtq-thema. Die lichten we hieronder toe. Het complete programma vind je op de website van Movies That Matter.

Faceless 

Faceless
Faceless

Filmmaker: Jennifer Ngo 
Land: Hong Kong, Verenigde Staten 
Jaar: 2021 
Lengte: 80' 
Type: Documentaire 
Taal: Chinees 

Inspirerend en vaak shockerend verslag uit het binnenste van de protesten in 2019 tegen de Uitleveringswet in Hongkong. Vanuit het perspectief van vier zeer verschillende, maar even vastberaden jonge demonstranten, die een generatie vertegenwoordigen die veel op het spel durft te zetten in haar strijd voor democratie.

‘Je houdt niet vol omdat je hoop hebt,’ zegt de activist bekend als De Gelovige op een bepaald moment in Faceless. ‘Je hebt hoop omdat je volhoudt.’ Volharding heeft de bevolking van Hongkong in overvloed, nu China steeds meer democratische vrijheden in de stad inperkt. Toen de autoriteiten een wet aankondigden die het mogelijk zou maken Hongkongers uit te leveren aan China, gingen meer dan een miljoen mensen de straat op – en bleven er maandenlang.

Faceless volgt vier van hen. Ze blijven anoniem achter maskers en zijn enkel bekend als De Student, De Kunstenaar, De Gelovige en De Dochter. De Gelovige wordt gedreven door het christendom en gaat langzaam twijfelen aan zijn geweldloze principes. De Kunstenaar is een queervrouw die niet wil dat de protesten ‘te beperkt’ worden. De Student is gewapend met zijn fotocamera. En De Dochter is een geweldig optimistische vrouw, die hartverscheurend vertelt over het conflict met haar vader, een politieman. Vier aangrijpende, dappere en persoonlijke verhalen.

Klik hier voor meer info/kaartverkoop.

The Law of Love 

The Law of Love
The Law of Love

Filmmaker: Barbora Chalupová 
Land: Tsjechië 
Jaar: 2021   
Lengte: 89'   
Type: Documentaire   
Taal: Tsjechisch, Engels 

Portret van de jarenlange strijd voor openstelling van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht in Tsjechië. De Tsjechische publieke opinie is massaal voorstander van huwelijksgelijkheid. Toch moeten de moedige (en zeer geduldige) activisten het opnemen tegen conservatieve politici, de kerk en gewelddadige extreemrechtse hooligans.

Het is 2018 en Czeslaw Walek en zijn medeactivisten van Jsme Fér (‘Wij zijn eerlijk’) verzamelen handtekeningen voor de Wet op de Huwelijksgelijkheid. Ze halen veel meer dan het minimumaantal handtekeningen, en krijgen daarmee recht op een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden. Maar na deze vliegende start begint een lange periode van vertraging en agressieve tegenstand.

Gelijk met hun petitie lanceert een conservatieve groep die opkomt voor ‘traditionele waarden’ zijn eigen petitie om wettelijk vast te leggen dat het huwelijk heteroseksueel moet zijn. Zowel binnen als buiten het parlement gaan Walek en de zijnen de strijd aan. Ze moeten zich verdedigen tegen belachelijke aantijgingen (‘Hoe kun je garanderen dat mensen niet met hun hond trouwen?’ vraagt een man tijdens een hoorzitting) en lopen dapper langs neonazi’s tijdens een Pride-optocht. ‘Geef het tijd en dan komt er verandering,’ troost Waleks Nederlandse man hem. Maar één ding is duidelijk: ze zullen ongelooflijk geduldig moeten zijn.

Klik hier voor meer info/kaartverkoop.

Liefsteling 

Liefsteling
Liefsteling

Filmmaker: Eva van Barneveld 
Land: Nederland 
Lengte: 72’ 
Jaar: 2021 
Type: Documentaire 
Taal: Nederlands 

Geliefden Hetty (76) en Jeanne (91) zijn vastbesloten ‘te genieten tot het gaatje’. Maar Jeannes dementie wordt erger, en dat zet hun geluk onder druk. Prachtig, intiem portret van ware liefde gebaseerd op eerlijkheid, tederheid en een verlangen naar pure vreugde.

Zittend in het gras met uitzicht over zee vraagt Hetty haar geliefde Jeanne waar ze haar as verstrooid wil hebben. Jeanne ontwijkt de vraag. Hetty herinnert Jeanne eraan dat ze een lied hadden uitgekozen voor de uitvaart: Édith Piafs ‘Non, je ne regrette rien’. Hetty zingt een paar regels. Jeanne lacht. ‘Doe het nog es,’ zegt ze. En ze zingen samen.

De liefde van Hetty en Jeanne is gevuld met vreugde. Ze zingen en maken muziek, ze dansen in de keuken en ze dansen op het strand. Maar Jeanne heeft Alzheimer, en haar toestand wordt slechter. Hetty wil haar steunen zoveel ze kan, maar komt erachter dat er grenzen zijn aan wat zij kan doen. Ze aarzelt om hulp van buiten in te roepen, ook al omdat Jeanne dat absoluut niet nodig vindt. Hoe moeilijk hun situatie ook wordt, hun liefde blijft sterk. En hun vermogen het leven te vieren is ongelooflijk inspirerend.

Klik hier voor meer info/kaartverkoop. 

Met Mes 

Met Mes
Met Mes

Filmmaker: Sam de Jong  
Land: Nederland 
Jaar: 2022 
Lengte: 79’ 
Type: Fictie 
Taal: Nederlands 

Zeer grappige, kleurrijke satire met magisch-realistische trekjes. Als de camera van de beroemde televisiepersoonlijkheid Eveline wordt gepikt door de scholier Yousef, liegt Eveline dat ze gewelddadig is beroofd. Dit heeft verregaande consequenties voor Yousef en voor haarzelf – consequenties die Eveline ogenschijnlijk niet kan of wil terugdraaien.

Ontevreden met haar baan als quizpresentatrice op tv, besluit Eveline (Hadewych Minis) een documentaire te maken over de sociale structuur in haar buurt. ‘Ik wil iets substantieels toevoegen aan de samenleving en betekenis geven aan mijn leven,’ zegt ze. Met haar nieuwe videocamera trekt ze het buurtpark in, waar Yousef (Shahine El-Hamus) en een vriend zojuist een plan hebben bedacht ‘om veel knaken te pakken’. Yousef leidt Eveline af terwijl zijn vriend achter haar rug de camera pakt.

Omdat de verzekering alleen uitbetaalt bij een gewelddadige overval, liegt Eveline tegen de politie dat ze is beroofd door een jongen met een mes. Als de politie een arrestatie verricht in de zaak, zet dit een kettingreactie in werking met verregaande consequenties voor Yousef en haarzelf. Derde speelfilm van de unieke Sam de Jong (Prins, Goldie), met ook Gijs Naber en Nils Verkooijen.

Klik hier voor meer info/kaartverkoop.

Nelly & Nadine 

Nelly & Nadine
Nelly & Nadine

Filmmaker: Magnus Gertten 
Land: Zweden, België, Noorwegen 
Lengte: 93’ 
Jaar: 2022
Type: Documentaire 
Taal: Engels, Frans, Spaans, Zweeds 

In een doos met haar grootmoeders dagboeken, brieven, foto’s en Super 8-films ontdekt Sylvie Bianchi een prachtig, teder en heldhaftig liefdesverhaal dat jarenlang verborgen was. Het verhaal van Nelly en Nadine begon in concentratiekamp Ravensbrück op kerstavond 1944 en ging na de oorlog verder in Venezuela. Hartverwarmend.

Het is een verhaal dat ze beiden wilden vertellen. Het verhaal van hoe operazangeres Nelly Mousset-Vos werkte voor het verzet in de Tweede Wereldoorlog, werd gearresteerd en gevangengezet in concentratiekamp Ravensbrück. Hoe ze op kerstavond zong in de barakken, en een vrouwenstem vroeg om ‘Madame Butterfly’. Hoe dat Nadine Hwang bleek te zijn. En hoe zo een onverwachte, maar extreem sterke liefde begon.

Na Nelly’s dood kreeg haar kleindochter Sylvie een doos met haar archieven in bezit. Jarenlang durfde Sylvie er niet in te duiken. Nu ze dat heeft gedaan, is haar conclusie: ‘Haar drijvende kracht in het leven, was liefde.’ Nelly & Nadine is het derde deel in Magnus Gerttens trilogie – na Harbour of Hope en Every Face Has a Name – gebaseerd op archiefbeelden van Ravensbrück-overlevenden die per boot in Zweden aankomen in 1945. Nadine Hwang was een van hen.

Klik hier voor meer info/kaartverkoop. 

The Therapy 

The Therapy
The Therapy

Filmmaker: Zvi Landsman 
Land: Israël 
Lengte: 80’ 
Jaar: 2021 
Type: Documentaire 
Taal: Hebreeuws, Engels

Een blik op ‘conversietherapie’ in Israël. Lev is een orthodoxe jood en vastberaden zijn homoseksuele gevoelens te overwinnen. Ben is een student en volgt al jarenlang conversietherapie. Nu begint hij eraan te twijfelen. Open, kwetsbaar portret van twee mannen die moeite hebben te zijn wie ze willen zijn.

Nadat zijn vrouw van hem scheidde toen ze erachter kwam dat hij homoseksueel materiaal bekeek op internet, wendde de 54-jarige Lev zich in wanhoop tot zijn rabbi. Al sinds de universiteit probeert hij af te komen van zijn aantrekking tot mannen, maar het komt altijd terug. Zijn rabbi raadde een conversietherapeut aan. Voor Lev, die we volgen in groepsessies en conversaties met zijn therapeut, helpt de therapie ‘te zijn wie ik wil zijn’. Hij hoopt ‘normaal’ te worden, zodat hij weer een vrouw kan trouwen.

Student Ben (23) groeide op in de ultra-orthodoxe gemeenschap. Hij volgt al zeven jaar conversietherapie en heeft een sterke band met zijn therapeut. Maar nu doet hij wetenschappelijk onderzoek naar de praktijk en komt hij erachter dat het wordt beschouwd als schadelijk. Langzaam probeert hij ervan los te komen. Maar is hij echt klaar om trots te zijn op zijn homoseksualiteit?

Klik hier voor meer info/kaartverkoop.

Powered by Labrador CMS