Toen hij nog een vrouwelijke kunstenaar was, wijdde Samira Elagoz zich jaren lang aan het filmen en onderzoeken van cis-mannen. Terwijl hij in vorige projecten als buitenstaander op zoek ging naar mannelijkheid, doet Elagoz dat in Seek Bromance als mede-bro.

Mysterieus profiel

Het begon met een Facebook-bericht van een mysterieus mannelijk presenterend profiel. Dat was Cade: transman, kunstenaar en voormalig glamourmodel. Toen Elagoz zich uiteindelijk realiseerde dat hij geen vrouw was, wist hij meteen dat hij wilde dat Cade hem zou begeleiden.

Het thema van deze samenwerking werd de relatie tussen drie geliefden, waar de camera er één van is. Samen in afzondering rondzwervend in LA tijdens de lockdown en de woestijn van Las Vegas, met een auto, wat geld en een voorraad testosteron, verkennen de geliefden de dynamiek inherent aan mannelijkheid en vrouwelijkheid.

Rebels en rete-lekker

“Ik wilde het werk maken dat ik had moeten zien toen ik zelf met mijn gender worstelde”, vertelt Samira Elagzo. “Een transwerk waarin het niet gaat om het voorlichten van cis-mensen, of het rechtvaardigen van ons bestaan of om een stralend en positief voorbeeld, maar een echt verhaal, waarin de hoofdrolspelers trans en complex zijn en problemen hebben. Progressief en bewonderenswaardig, problematisch en herkenbaar. Waarin ze rebellen, geliefden, scheppers, en rete-lekker zijn.”

Seek Bromance, Engelstalige voorstelling
Frascati Theater, Amsterdam
Vrijdag 15 en zaterdag 16 april
Klik hier voor meer informatie en tickets