NDT 2 toert door het land met Sudden and Suspended

Poëtisch en dynamisch danstheater

Leestijd: < 1 min

NDT 2 toert van 21 april t/m 15 juni 2022 door het land met Sudden and Suspended. Het afwisselende programma bestaat uit IMPASSE van Johan Inger en wereldpremières van gastchoreograaf Edward Clug en het choreografenduo David Raymond & Tiffany Tregarthen, dat daarmee zijn debuut maakt bij NDT.

In 2015 creëerde Edward Clug zijn eerste werk voor NDT, mutual comfort, dat lovende recensies kreeg en zijn doorbraak in Nederland betekende. De creaties van de Roemeense choreograaf zijn zowel poëtisch als dynamisch met verfijnde, intieme en sensuele bewegingen. Clugs wereldpremière voor Sudden and Suspended is zijn vijfde werk voor NDT, na onder meer Proof en APERTURE.

Zwaartekracht

Het werk van Tiffany Tregarthen en David Raymond is filmisch, onderzoekend, experimenteel en tart vaak de zwaartekracht. De creaties van de Canadezen zijn wereldwijd door topgezelschappen opgevoerd. In 2007 richtten Tregarthen en Raymond hun eigen gezelschap Out Innerspace op. Voor Sudden and Suspended creëert het duo voor het eerst werk met de dansers van NDT 2.

Isolatie en komische opluchting

De choreografieën van Inger zijn krachtig en gepassioneerd met speelse en lyrische passages. Een belangrijk thema in IMPASSE, dat hij in 2020 creëerde voor NDT 2, is stilstand. Inger laat zien hoe groepsdruk individuele ontwikkeling in de weg staat. De uitwerking van dit idee is echter verre van afstandelijk. Vloeiende bewegingen en aanstekelijk ritmes bij de dansers zorgen niet alleen voor momenten van isolatie, maar ook voor komische opluchting.

SPEELLIJST ‘SUDDEN AND SUSPENDED’

do 21, vr 22 & za 23 apr: Amare, Den Haag, di 26 apr: Parktheater
Eindhoven, do 28 apr: Schouwburg Concertzaal Tilburg, za 14 mei:
Stadsschouwburg Nijmegen, di 17 mei: Parkstad Limburg Theaters, Heerlen, do
19 mei: Stadsschouwburg Haarlem, vr 20 mei: Stadstheater Arnhem, di 24 & wo
25 mei: Internationaal Theater Amsterdam, za 28 mei: Chassé, Breda, do 2
jun: Theater Rotterdam, vr 3 jun: De Spiegel, Zwolle, wo 8 & do 9 jun:
Amare, Den Haag, za 11 jun: De Maaspoort, Venlo, ma 13 jun: Stadsschouwburg
Utrecht, wo 15 jun: De Vest, Alkmaar.

Tickets zijn onder meer te koop via de website van NDT.

Coverbeeld: IMPASSE, fotografie Joris Jan Bos

Powered by Labrador CMS