In de wereld van de comics zijn stripboeken over ‘bears’ nauwelijks te vinden, vertelt illustrator Łukasz Majcher. Het enige personage dat volgens hem nog enigszins voldoet aan het profiel van een zogeheten beer, is Hercules van Marvel. “Maar mocht die ooit verfilmd worden, dan vragen ze vast weer een jonge, gespierde acteur”, vertelt hij aan PinkNews.

Superheld

Majcher heeft met Power Bear een superheld gecreëerd die nu eens niet aan dat perfect gespierde plaatje voldoet. In zijn stripboekenserie is die held in het dagelijks leven de kantoorklerk Max, wiens leven aanvoelt alsof hij in een ‘oneindige cyclus van nutteloosheid’ zit. Maar dan krijgt hij een roeping: hij moet de wereld redden van de ondergang en zo wordt hij Power Bear.

De in Berlijn woonachtige Majcher vertelt over de lhbtq-gemeenschap dat die in de hedendaagse populaire cultuur vaak wordt neergezet als een ‘kleurrijke regenboog en eenhoorns’. Hij ziet ook een keerzijde: die van mensen met mentale problemen, een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen over het eigen lichaam. “Die kant blijft onderbelicht.”

Niet sexy

Zelf volgt hij gespierde en behaarde mannen op Instagram, van wie hij er enkele in het echt heeft ontmoet. “Ze voelen zich lang niet altijd zo sexy als ze zich voordoen en zitten vaak met allerlei complexe problemen.”

Online circuleert veel fanfictie over zogeheten beermannen, maar die draaien puur om seks. Ook is er een Japans genre manga’s, dat ‘erotic bara’ wordt genoemd, maar ook daar draait het om erotiek. Power Bear laat juist iets anders zien, zegt Majcher. “Max worstelt met trauma’s en depressie, iets waar veel mensen zich mee kunnen identificeren. Mijn boeken zijn voor iedereen, ongeacht iemands seksuele voorkeur.

Hier te koop

Het tweede deel van Power Bear is onlangs verschenen. De boeken zijn verkrijgbaar via de webshop van Łukasz Majcher.

Volg Max the Power Bear hier op Instagram.