Amerikaanse scholen doen boeken van lhbtq-auteurs in de ban

Leestijd: < 1 min

Nadat steeds meer Amerikaanse staten interesse tonen in de ‘Don’t Say Gay’-wetgeving waarbij scholen niets mogen onderwijzen over genderidentiteit en seksuele geaardheid, zijn er ook steeds meer scholen die boeken in de ban doen die zijn geschreven door lhbtq-auteurs.

Volgens een nieuwe onderzoek van PEN America, een organisatie van schrijvers die zich inzet voor de vrijheid van meningsuiting en vrije expressie, hebben Amerikaanse scholen meer dan duizend boeken verboden in 86 schooldistricten in 26 staten. Het gaat in totaal om 1.586 boeken. Veel van die boeken zijn geschreven door niet-witte auteurs. Van de top zes meest verbannen boeken, zijn er vier van de zes geschreven door lbhtq-auteurs.

Texas gaat aan kop

PEN America laat zien welke boeken er onder meer zijn verdwenen uit de schoolbibliotheken. Het gaat bijvoorbeeld over de eerste roman van Nobelprijs-winnaar Toni Morrison, maar ook de memoires van Star Trek-acteur George Takei, waarin hij zijn tijd beschrijft in een interneringskamp tijdens de Tweede Wereldoorlog in Californië, waarin hij werd geplaatst vanwege zijn Japanse afkomst.

De staat Texas heeft de meeste boeken verbannen, namelijk 713. Pennsylvania is de tweede staat met 204 boeken en Florida is derde met 204 verboden boeken. Van de zes titels die het vaakst zijn verbannen hebben vier boeken een queer thema. Zo is het boek Gender Queer: A Memoir van Maia Kobabe verbannen in dertig schooldistricten.

Conservatieve wind

In grote delen van de VS waait een conservatieve wind in het onderwijs. Na Florida en Arkansas zijn ook staten als Ohio en Texas bezig met voorstellen voor een Parental Rights in Education-wet, die in de volksmond ‘Don’t Say Gay’ is gaan heten. Hiermee wordt het bespreken van seksuele geaardheid en genderidentiteit verboden op scholen.

Bron: Advocate.com / Coverbeeld: PEN America

Powered by Labrador CMS