Interview

Zangeres Jasha Eliane:

“Ik ben niet anders omdat ik toevallig over vrouwen schrijf”

13 april 2022, Jaap Bartelds, 10 minuten

Jasha Eliane is 21 jaar, is geboren in Amsterdam en woont in Tilburg. Ze zingt Nederlandstalige melodramatische teksten over vrouwen en hoopt mensen mee te nemen in haar zoektocht naar de liefde. Zaterdag verscheen haar nieuwe single en video ‘Een moment voor mij’. Winq sprak Jasha over haar drijfveren.

Introduceer jezelf eens in een paar zinnen: wie ben je, wat is je achtergrond?
“Ik ben opgegroeid in een dorp, en zag daar om me heen niet zoveel queer voorbeelden, dat maakte dat ik het zelf soms lastig vond om mezelf te relateren aan anderen. Toen ik bedacht dat er veel meer mensen in Nederland zullen zijn die in dorpen wonen en hier moeite mee hebben, vond ik het belangrijk om mijn zoektocht in de liefde te delen door middel van mijn muziek.” 

Wie zijn jouw muzikale helden?
“Als ik internationaal kijk dan vind ik Fletcher en Girl in Red allebei geweldig. Buiten dat ze queer zijn, maken ze ook hele goede muziek en de teksten zijn super relatable en real. In Nederland vind ik Froukje en S10 heel nice, hoe ze maatschappelijke thema’s in hun muziek terug laten komen. En zingen in metaforen vind ik cool.” 

Jasha Eliane

Wat was hét moment waarop je dacht: nu ga ik zelf muziek maken?
“Ik heb altijd al een liefde voor muziek gehad, toen ik tien was ging ik op zangles. Dat deed ik jaren, en toen was ik even gestopt. Na een aantal jaar ging ik weer op zangles, ik probeerden alle stijlen uit, van jazz tot klassiek. Rond mijn zeventiende begon ik zelf teksten te schrijven, dat vond ik zo leuk en fijn dat ik daar nooit meer mee gestopt ben.

Toen ik een jaar geleden mijn eerste single ‘Love is Love’ uitbracht, merkte ik dat die goed werd opgepakt door de luisteraar. Dus dacht ik: ‘Ja, ik ga hier mee door, ik vind dit zo leuk om te doen.’ Ook de berichten die ik soms krijg van mensen als: ‘Door jouw teksten durf ik meer van mezelf te houden’. En: ‘Door jouw muziek durfde ik mijn ouders te vertellen dat ik gay ben’. Dat vind ik bijzonder om te doen, en belangrijk dat ik dit kan doen voor anderen.” 

Jasha Eliane

Queer zijn is een terugkerend thema in jouw teksten. Welke boodschap wil je overbrengen?
“Ik omschrijf mijn eigen zoektocht in de liefde in mijn muziek. Hiermee hoop ik ook anderen die de zoektocht alleen doorgaan, te helpen met mijn teksten. Want een zoektocht hebben is heel menselijk, en voor mij (en veel anderen) is dat de queer zoektocht. Ik wil ook laten zien dat wij helemaal niet anders zijn dan anderen, dat ik toevallig over vrouwen schrijf, en een andere zangeres over mannen maakt ons nog steeds gelijk. Ik hoop ook in de Nederlandse muziekindustrie meer podia vrij te maken voor queer artiesten.” 

Wat kun je vertellen over je nieuwe EP Verlangend Verdwaald?
“Mijn EP bestaat uit zes nummers over vier verschillende vrouwen die een rol in mijn liefdesleven hebben gespeeld. Het is een verhaal over verlangen, een ongezond patroon van telkens weer verlangen naar anderen, en daar langzaam verdwaald in raken. Zo ben ik een soort van verdwaald geraakt in mijn verlangens naar die vrouwen, en dat heb ik geuit in mijn melodramatische teksten. Met titels als ‘Nu ben je weg’ en ‘Als ik je loslaat’, komt deze Verlangend Verdwaald volgende maand uit.” 

Jasha Eliane

Waarover gaat je nieuwe single en video ‘Een moment voor mij’?
“‘Een moment voor mij’ heb ik in december geschreven. Ik weet nog dat ik moeite had met mijn emoties en voor mij is schrijven dan altijd de manier om ermee om te gaan. Het gaat over heel graag bij iemand willen zijn, maar ook weten dat die persoon eigenlijk niet goed voor je is. Toen ik samen met mijn vrienden een drankje deed in de Reguliersdwarsstraat in januari, en ik hen vertelde een nieuwe videoclip te willen maken, kwamen we op allemaal ideeën.

Samen met Sanne Hulscher, tevens een goede vriendin, heb ik het script van de video geschreven. We zaten allebei heel erg op één lijn, en zij is ook onwijs creatief. Toen ben ik eigenlijk op zoek gegaan naar mensen die in mijn clip wilden spelen en zo ben ik bij Annemiek uitgekomen, die samen met mij de hoofdrol speelt. Naarmate de weken vorderden, en veel zoomcalls en afspraken met Sanne verder, zijn we op dit concept gekomen. We wilden eigenlijk alle emoties langs laten komen, en tegelijkertijd ook de liefde in Amsterdam laten zien.

De hele videoclip is gemaakt door en met een queer team. Zo hebben we het opgenomen in het huis van Nina, een vriendin van mij, en zij heeft op de opnamedag zelf ook geholpen. Voor productie heeft Rui, een andere vriendin geholpen met alles. Alle figuranten in de clip zijn ook queer. 
De cameraman was de enige uitzondering.”  

Jasha Eliane

Tot slot: wat kunnen we de komende tijd van jou verwachten?
“Ik ben nu druk bezig met mijn EP die volgende maand uit zal komen, daarbij heb ik een release party in de Hall of Fame in Tilburg, waarbij ik met mijn band zal optreden en mijn hele EP zal spelen. Ook ben ik met mijn band voor festivals en PRIDE aan het repeteren. Ik hoop deze zomer op een aantal festivals te staan en zo de queer boodschap over te brengen.

Verder zou ik heel graag live op de radio willen spelen met een van mijn nieuwe nummers. En wat ik ook belangrijk vind als artiest, is om niet alleen muziek te maken maar ook een activistische rol te hebben en te kijken wat ik kan veranderen wat betreft de lhbti-rechten, door bijvoorbeeld in gesprek te gaan met mijn publiek.”

Bekijk hier de video van ‘Een moment voor mij’ en volg Jasha Eliane op haar YouTube-kanaal.

Magazine 118
De nieuwste editie van Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau