“Ik maak graag items die ik niet in de winkel kan vinden”

Carlos Alegria van kledinglabel Aré Valo

30 april 2022, Winq redactie, 2 minuten

De 31-jarige in Colombia geboren en in Nederland opgegroeide Carlos Alegria zwierf van stad naar stad, school naar school, tot hij terugkwam bij de kern: zijn liefde voor textiel. Het resulteerde in kledinglabel Aré Valo. Vol outfits in leer en wol. "Ik wil mijn merk laten uitgroeien tot een sociaal project."

1) Kun je iets meer over jezelf vertellen?
“Ik woon nu acht jaar in Den Haag en heb daarvoor overal en nergens gewoond. Ik was niet gelukkig bij het adoptiegezin waar ik terecht kwam en woonde in internaten. Tot ik in Arnhem terecht kwam. Ik ging naar de Kunstacademie, waar ik overigens niet lang bleef, maar begon wel met wat echt belangrijk is voor mij: creativiteit en het maken van kleding.”

2) Je bent kledinglabel Aré Valo gestart.
“Dat is heel organisch gegaan nadat ik in Arnhem stage heb gelopen bij verschillende ontwerpers. Ik kocht vaak stoffen op de markt, maar kon destijds zelf nog niet de kleding in elkaar zetten. Dat heb ik mezelf aangeleerd. Het is heel interessant om een pasvorm te maken. Met prints en borduursels heb ik niet veel, maar materialen vind ik erg interessant. Dat heeft zich doorontwikkeld. Een tijdje heb ik hoofdtooien gemaakt en daarna ben ik met leer aan de slag gegaan. Ik wil items maken die ik zelf niet kan kopen in winkels. Alles dat ik nu maak is handgemaakt en origineel: als iedereen met vegan leer werkt, wil ik dat juist niet. Daarom gebruik ik het echte materiaal.”

Carlos Alegria van kledinglabel Aré Valo
Carlos Alegria van kledinglabel Aré Valo

Waar maak je jouw kleding?
“Ik huur daarvoor een werkruimte bij een vriend van me en werk natuurlijk in mijn eigen huis. Daar knip ik tussen alle spullen op het aanrecht en de grond. Ik probeer zo vindingrijk mogelijk te zijn. Ook in het gebruik van materiaal: sommige dingen zijn heel erg duur, dan moet je met een creatieve oplossing komen.”

Waar kunnen mensen jouw outfits kopen?
“Ik maak geen kleding voor commerciële verkoop. Ik heb in het verleden wel tassen verkocht, maar dit niet. Het is ook niet mijn ambitie om winkels te bedienen, dan gaan er te veel mensen mee-ontwerpen. Wel wil ik Aré Valo laten uitgroeien tot een sociaal project, bijvoorbeeld door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij mij te laten werken.”

In de beelden hieronder, geschoten door fotograaf Armando Branco, zie je model Pedro in de nieuwe collectie van Aré Valo.

Carlos Alegria van kledinglabel Aré Valo
Carlos Alegria van kledinglabel Aré Valo
Carlos Alegria van kledinglabel Aré Valo
Carlos Alegria van kledinglabel Aré Valo

Credits: Pedro @ FIC Model Mngmt in Aré Valo / Fotografie: Armando Branco

Magazine 123
De nieuwe Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau