Turkse lhbtq-organisatie ÜniKuir wint Four Freedom Award

21 april 2022, Winq redactie, 2 minuten

De Turkse lhbtq-organisatie ÜniKuir heeft in Middelburg de Four Freedom Award gewonnen omdat ze in Turkije strijden voor het fundamentele recht van alle mensen om hun leven als gelijken te leven, zonder angst voor discriminatie of vervolging ongeacht hun genderidentiteit, seksuele voorkeur en geslachtskenmerken.

In het Zeeuwse Middelburg zijn in totaal vijf Four Freedom Awards uitgereikt. De Roosevelt Four Freedoms Awards worden uitgereikt aan mensen en organisaties die op inspirerende wijze invulling geven aan de vier essentiële vrijheden die President Franklin Delano Roosevelt in zijn historische Four Freedoms speech in 1941 verkondigde.

Eerdere laureaten zijn onder anderen Angela Merkel, Malala Yousafzai, Nelson Mandela, Shimon Peres, Al Jazeera en Artsen zonder Grenzen.

De Four Freedoms Awards 2022 gaan naar de volgende personen en organisaties:

• De International Four Freedoms Award 2022 gaat naar Sviatlana Tsikhanouskaya, leider van de democratische beweging in Wit-Rusland.

• De award voor de Vrijheid van Meningsuiting gaat naar de Vietnamese singer-songwriter en strijder voor het vrije woord Mai Khoi Do Nguyen;

• De award voor de Vrijheid van Godsdienst gaat naar de Indonesische oprichter en voorzitter van het Mosintuwu Institute Lian Gogali;

• De award voor de Vrijwaring van Gebrek gaat naar de Keniaanse mensenrechtenactiviste Nice Nailantei Leng’ete;

• De award voor de Vrijwaring van Vrees gaat naar de Turkse niet gouvernementele lhbtq-organisatie, ÜniKuir. De award is uitgereikt aan de oprichters van ÜniKuir: Melike Balkan en Özgür Gür (zie foto).

Melike Balkan en Özgür Gür
Melike Balkan en Özgür Gür

Over die laatste winnaar schrijft de organisatie van de Four Freedom Awards:

De niet-gouvernementele lhbti+ organisatie ÜniKuir strijdt voor het fundamentele recht van alle mensen om hun leven als gelijken te leven, zonder angst voor discriminatie of vervolging ongeacht hun genderidentiteit, seksuele voorkeur en geslachtskenmerken.

In Turkije en vele andere landen in de wereld worden lhbti+-mensen in elk aspect van hun leven gediscrimineerd, worden transgender- en homoseksuele relaties gecriminaliseerd en is het intersekse personen uitdrukkelijk verboden zich vrij te uiten.

ÜniKuir is nog een relatief jonge organisatie, maar bereikt vele duizenden mensen in Turkije en wereldwijd. ÜniKuir zet zich in voor gelijke toegang tot onderwijs, vrijheid van vereniging en meningsuiting, gelijke behandeling voor de wet en het voorkomen van discriminatie en haatdragende taal.

De organisatie steunt lhbti+ mensen door het monitoren van rechtszaken en belangenbehartigingcampagnes, helpt toegang te krijgen tot goede gezondheidszorg en biedt psychologische bijstand en juridische ondersteuning.

Kijk voor meer informatie over de andere vier winnaars op de website van de Four Freedom Awards.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau