De Russische Dionis* bracht in zijn thuisland muziek uit, organiseerde queer feesten en hield een blog bij. Zijn leven veranderde toen Rusland in 2013 de 'anti-homopropagandawet' invoerde. Hij werd opgepakt en moest zijn land ontvluchten. Dit is zijn verhaal.
Vier Russische queer personen werden deze maand overgeplaatst uit het asielzoekerscentrum in Ter Apel omdat ze zich bedreigd voelen, zo meldde LGBT Asylum Support aan de NOS.
Volgens LGBT Asylum Support kregen non-binaire personen en lesbische koppels in het opvangcentrum te maken met discriminerende en homofobe opmerkingen. Ook werd op de muur van de plek waar zij verbleven een Z geklad, het teken van steun aan de Russische president Poetin.
Gouden platen
Sinds de oorlog in Oekraïne vluchten volgens LGBT Asylum Support meer queer personen vanuit Rusland naar Nederland. Een van hen is de Russische zanger en blogger Dionis. Al zat hij niet in het AZC waar mensen zijn doorgeplaatst, volgens de artiest krijgt hij wel te maken met een onterechte behandeling.
Hij werd opgepakt vanwege het organiseren van een queer feest en moest zijn land ontvluchten.
“In Rusland was ik muzikant, producer en organisator van evenementen. Mijn muziek werd afgespeeld op de radio en mijn clips waren vaak te zien op muziekzenders. Ik heb zelfs twee gouden platen. In 2018 heb ik een bedrijf opgericht dat zich bezighield met het organiseren van feesten en in 2020 kreeg ik een gebouw toegewezen waarin ik een nachtclub kon openen."
Gearresteerd
Op 25 december van dat jaar viel de politie die plek binnen tijdens een open-minded feest. "Alle bezoekers werden opgelijnd tegen de muur. Jongens werd gevraagd naar hun seksuele oriëntatie. Als ze vermoedden dat iemand niet eerlijk antwoordde, moesten ze foto’s van zichzelf met een meisje laten zien of push-ups op de grond doen. Daarbij gebruikten de agenten wapenstokken. Tegelijk met de politie kwamen ook journalisten van de staatstelevisie het gebouw binnen, die bezoekers vragen stelden over hun seksuele geaardheid en alles filmden. "
Die video werd tot in het nieuwe jaar drie keer per dag vertoond op het nieuws. "Het werd uiteindelijk een van de grootste zoektermen op een Russische website. Zelf werd ik op de avond van het feest gearresteerd door de politie.”
“Naar Rusland wil ik alleen terug als Poetin er niet meer is”
Dionis vermoedt dat hij een van de eersten was die werd gearresteerd op basis van de anti-homopropagandawet. "Ik zat in mijn cel tussen de kakkerlakken, zonder daglicht en met vreselijk eten. Het hoofd van de gevangenis vertelde me dat als ik geen goed gedrag vertoonde, ik in een cel met anderen geplaatst zou worden. Mensen die mij mogelijk zouden vermoorden als ze wisten wie ik was. In diezelfde periode werd mijn leegstaande huis geplunderd."
Eindelijk hulp
Na elf dagen mocht Dionis de gevangenis verlaten. "Maar weinig mensen wilden mij helpen. Sommigen waren bang zelf in de problemen te komen; ik was immers het middelpunt van een homoschandaal geworden. Gelukkig kreeg ik toch hulp en geld om Rusland te verlaten. Ik vertrok zo snel mogelijk naar Minsk in Wit-Rusland en vervolgens naar Tbilisi in Georgië. Vanuit daar nam ik met de hulp van activisten het vliegtuig naar Amsterdam."
"Ik verliet Rusland met leegte in mijn ziel. Ik verloor er alles. In eerste instantie heb ik vooral heel erg veel gehuild. In Tbilisi sprak ik uiteindelijk met een plaatselijke journalist die mijn kant van het verhaal wilde vertellen. Toen pas kreeg ik echt de hulp die ik nodig had. Mensen kwamen naar mij toe met huisvesting, eten, en geld voor de dokter."
Wachten op een status
In Nederland lukt het Dionis niet asiel te krijgen. "Op 2 maart zou ik een tweede gesprek hebben met de IND, maar dat werd geannuleerd. Ik werd niet officieel op de hoogte gesteld, iets wat volgens mijn advocaat mogelijk komt doordat ik een Russisch paspoort heb en mijn geboorteland Oekraïne is binnengevallen. Momenteel wacht ik op een nieuw gesprek om te horen of ik in Nederland mag blijven."
"Ik vind het te lang duren. In het eerste AZC-centrum word ik uitgescholden omdat ik Russisch ben. Ik schaam me om erover te praten, maar ik heb hulp nodig. Ik heb bijna geen kleding meer en mijn telefoon is kapot."
Voor het eerst vrij
In Rusland sprak Dionis nooit over zijn seksuele oriëntatie, maar nu is hij er klaar voor uit de kast te komen als biseksuele man. "Ik wil graag in Nederland blijven. Voor het eerst in mijn leven voel ik mij ergens vrij. Naar Rusland wil ik alleen terug als Poetin er niet meer is en het land vrij is. Zodra ik vrij ben hoop ik anderen te kunnen helpen ook in vrijheid te kunnen leven.”
* Dionis achternaam is weggelaten om zijn veiligheid te waarborgen. Zijn volledige naam is bekend bij de redactie