John Whaite won een aantal jaar geleden The Great British Bake Off en was in die hoedanigheid uitgenodigd om mee te doen aan Strictly Come Dancing, het BBC-programma waarin een Bekende Brit wordt gekoppeld aan een professionele danser.

Gay danskoppel

Voor het eerst in de geschiedenis van deze oerversie van Dancing With the Stars was er een koppel te zien dat bestond uit twee mannen: Whaite danste samen met de Zuid-Afrikaanse Johannes Radebe.

De twee wervelden week in, week uit over het scherm en schopten het helemaal tot de finale, waar ze nipt verloren van Eastenders-actrice Rose Ayling-Ellis en haar danspartner Giovanni Pernice.

Geestelijke gezondheid

In het verleden heeft Whaite vaker verteld over zijn worstelingen met zijn geestelijke gezondheid. In 2019 vertelde hij aan The Irish Times dat hij jarenlang antidepressiva heeft geslikt tegen zijn stemmingswisselingen. Ook vertelde hij in 2020 dat hij te maken heeft met de eetstoornis boulimia.

In een interview met Steph’s Packed Lunch vertelde hij dat hij zich toen net twee jaar bewust was van het feit dat hij kampte met boulimia. Destijds vond hij dat hij daar als bekende chef niet over kon praten. “Want hoe kan een chef die receptenboeken uitbrengt en kookt op tv nou last hebben van boulimia?”

Brandstof

Nu blijkt dat Whaite ook tijdens het negentiende seizoen van Strictly Come Dancing last had van zijn eetstoornis. Hij werkte onlangs mee aan een Body Image Panel van het Britse magazine Attitude. Daar vertelde hij dat boulimia nooit weggaat. “Door de show zag ik welke mooie creatieve dingen je kunt doen als je je lichaam van brandstof voorziet, en dat je die brandstof dus nodig hebt. Maar tegelijkertijd bevond ik met in zo’n stressvolle situatie dat ik mezelf vier of vijf keer per dag ziek maakte tijdens Strictly.”

Hij vervolgde: “Het punt van boulimia is dat het niet weggaat. Je hebt gesprekstherapie nodig om ermee om te kunnen gaan, er is geen medicijn tegen, zoals bij andere lichamelijke problemen. Dus het is iets waaraan ik werk. Hoe meer ik leer van mezelf te houden, des te makkelijker wordt het om die kant van mij te bestrijden.”

Bron: Out Magazine