Op 5 mei host WagaStorm met Robert a.k.a. GiGi, Marcel a.k.a. Marsmellow en Christien a.k.a. chriZ10 het podium bij het WICC, onder het motto ‘Let Me Entertain You’. Met artiesten als Rondé, Donnie en MEROL, gaat dit Wageningse glittergezelschap op zoek naar de vrijheidsboodschap.

Stad der Bevrijding

In een persbericht schrijft WagaStorm: “Op 5 mei koesteren we samen onze vrijheid. Wageningen45 heeft vanuit Wageningen, de Stad der Bevrijding, de positie en dé kans om jaarlijks aandacht te vragen voor vrede, vrijheid en veiligheid. Maar liefst 40% van de wereldbevolking leeft in regressieve samenlevingen, waar vrijheden actief achteruitgaan.

Bakens van vrijheid: vrijheid van meningsuiting, persvrijheid, levensovertuiging, kiesrecht en seksuele vrijheden staan wereldwijd ter discussie, soms óók in Nederland. Wagastorm is een Wageningse community die zich op geheel eigen wijze inzet voor inclusie.

Iconisch glittergordijn

Op 5 mei zorgt WagaStorm voor het inmiddels iconische, imaginaire ‘glittergordijn’ waarbij je regelrecht in een andere wereld terechtkomt en waar iedereen gelijk is, waar iedereen vrij en veilig is. Want hoe maak je een ongrijpbaar begrip als ‘vrijheid’ tastbaar voor een nieuwe generatie?

Dit is daarom hét moment om hen te activeren en via Wageningen45 aan het woord te laten. Wat leren zij van de bevrijders in 1945? Hoe bewaken we samen de bakens van onze vrije maatschappij? WagaStorm geeft uiting aan die boodschap. Met inmiddels een reputatie op feesten en festivals, maatschappelijke evenementen voor jong en oud: kom ook naar het Bevrijdingsfestival Gelderland, Vrijheid: samen maken we het verschil!

Vrijheid onder druk

We leven in een uitzonderlijke tijd. De oorlog in Oekraïne en de coronapandemie zijn voor velen nieuwe situaties waarbij het begrip ‘vrijheid’, weliswaar op onvergelijkbare manieren, heel voelbaar onder druk staat. Wat kan ons hoop en inspiratie bieden in onzekere tijden?

Juist daarom is in het herdenken van strijd, het koesteren van de vrijheid én het vinden van verschilmakers belangrijker dan ooit! Om zoveel mogelijk (jonge) mensen te raken met de vrijheidsboodschap en zeker nu onze solidariteit met Oekraïne te tonen. Vrijheid: samen maken het verschil!”

Line-up

De volledige line-up van het Bevrijdingsfestival is beschikbaar via Wageningen45.nl.

Coverbeeld: Marion Arts Foto