Winq Diversity Awards 2022

Winnaar Winq Culture Award 2022: Splinter Chabot

Splinter schreef een boek dat een beweging werd

Gepubliceerd
Leestijd: < 1 min

De Winq Culture Award gaat dit jaar naar Splinter Chabot, die met zijn debuut Confettiregen duizenden mensen wist te raken en inspireren. “Mijn boek is een uitgestoken hand naar zij die zoekende zijn. Een zaklamp voor mensen die in de schaduw zijn beland.”

Wat een politiek pamflet van 100 pagina’s had moeten worden, werd een drie keer zo dikke roman over de vrijheid jezelf te kunnen zijn. Splinter: “Ik zeg weleens: ik heb eigenlijk contractbreuk gepleegd, alhoewel: als er één onderwerp politiek is, dan is het wel vrijheid.”

Confettiregen vertelt het verhaal van Wobie, een jongen die opgroeit in een omgeving die alles oké vindt, maar toch enorm worstelt met het feit dat hij op jongens valt. Een verhaal dat in grote lijnen overeenkomt met dat van Splinter zelf. “Het boek is een uitgestoken hand naar zij die zoekende zijn. Een zaklamp voor mensen die in de schaduw zijn beland. Wanneer je een lichtje hebt, zie je namelijk dat veel anderen dezelfde zoektocht afleggen als jij. Dat maakt het minder eenzaam.”

“Er zijn nog steeds veel jongeren wier ouders meer in God geloven dan in hun eigen kind. Onbegrijpelijk”

Met Confettiregen schreef hij een boek dat een beweging werd. Zijn debuut verscheen in maart 2020, maar tot op de dag van vandaag ontvangt hij brieven van jongeren en ouderen die iets soortgelijks hebben meegemaakt of die via zijn verhaal een vriend, partner of familielid beter hebben leren begrijpen. “Mensen gebruiken mijn boek om het gesprek aan te gaan met hun omgeving. Die verhalen maken iedere keer weer indruk op me. Het is zo bijzonder te merken hoe de zoektocht die mij heeft gevormd tot wie ik ben zo universeel blijkt te zijn.”

Af en toe ontvangt Splinter een brief van iemand die deze niet meer zelf heeft kunnen schrijven. “Sommigen raken zo verdwaald in de donkerte dat ze van het ravijn af storten. Er zijn nog steeds veel jongeren die zich niet vrij voelen, die niet geaccepteerd worden door hun omgeving, wier ouders meer in God geloven dan in hun eigen kind. Onbegrijpelijk. Het toont aan waarom we het hierover moeten blijven hebben.”

Begin april verscheen Splinters nieuwe roman, als de Hemel genoeg ruimte heeft, een sprookjesachtig verhaal over hoe iedereen uiteindelijk alleen is met zijn, haar of diens eigen gedachten en gevoelens. “En over hoe het draaglijker wordt wanneer je die met elkaar durft te delen. Uiteindelijk gaat al mijn werk over verlangen, verliefdheid en vriendschap, maar vooral over vrijheid.” Wij houden vast plek vrij op onze boekenplank voor nog veel meer Splinteriaanse schrijfsels.

De Winq Culture Award werd uitgereikt door Michiel van Erp.

Fotografie: Rutger Geleijnse / Video: Roy Schepers - Rocket Stories / Visagie: Clayton Leslie
Met dank aan: Hotel Jakarta Amsterdam

Deze avond werd mede mogelijk gemaakt door Absolut, Hivos, Mini, Pathé, PwC en United Airlines.

Sponsors
Sponsors
Powered by Labrador CMS